Prethodni članak
Sljedeći članak

‘ONA ŽELI DA JA UMREM’ Majka i kći na sudu zbog stana: ‘Ja nisam nikad ni u snu sanjala da će se meni ovo dogoditi


Priče o dosmrtnim i doživotnim ugovorima, nerijetko se svedu na legalnu pljačku staraca. Takve ugovore je gotovo nemoguće raskinuti, ali ih je vrlo lako sklopiti. Kako se oni provode, nitko ne kontrolira.

Jedan od takvih slučaja je i 85-godišnje Filipine Jeličić koja sama i jedva pokretna živi u istoj zgradi, na istom katu, vrata do stana u kojem živi njezina kći s kojom je 2018. sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za potpunu brigu o njoj.

No, kako tvrdi, nikada joj nije usisala, skuhala ručak, kupovala hranu, već joj to sve obavlja jedna žena.

“Ja nisam nikad ni u snu sanjala da će se meni ovo dogoditi, da ćemo mi tri godine voditi rat, čak sudski i da mi nećemo imati odnose. Ja sam sve mogla zamisliti – i smrt, i bolest, i starost i sve, sve, sve, potrese, ali ja to nisam mogla zamisliti, a ne mogu ni sad. Ne mogu se ni sad s tim pomiriti, i zato su meni odbrojeni dani, meni su odbrojeni dani, ne samo fizički zbog moje dijagnoze, nego duša, oni su meni dušu iščupali, ja nemam više duše, ja samo plačem”, rekla je za Provjereno 85-godišnja Filipina Jeličić.

Opisala je kako je dva mjeseca jela dvopek i mlijeko i kako je jednom prigodom vrištala iz kreveta “Molim vas vode”.

Iako je u ugovoru jasno naznačeno da Filipina ne želi u dom za starije, tvrdi kako ju kćer ondje želi strpati. Prije tri godine se odlučila sudskim putem raskinuti ugovor, no najprije su se pokušale nagoditi.

No, ovdje nije u pitanju samo obveza koja proizlazi iz ugovora, već i samog Obiteljskog zakona koji jasno kaže da se djeca moraju brinuti za starije i nemoćne članove obitelji. Jeličić jedva preživljava s mirovinom od 400 eura, a živi u stanu od 200.000 eura s kojim ne može ništa.

”Ona 100 posto želi, zato odugovlači sudske procese, zato je dvaput fulala, nije došla i ona želi da ja umrem i onda ona dobiva ovaj stan”, tvrdi Jeličić koja bi prodajom stana mogla platiti privatni dom, ali zbog potpisanog ugovora ne može ništa.

Za komentar je Provjereno pitalo i prozvanu kćer, no ona nije željela išta komentirati, prenosi Zagreb.info.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook