Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Okolina je utjecala na moj rast i razvoj. Nikada nije kasno, ni prerano, uvijek je pravo vrijeme’

Razgovarali smo s mladom akademskom umjetnicom Birgit Brlečić koja nam je govorila o svojim počecima, ali i planovima za budućnost


O mladoj umjetnici Birgit Brlečić i struka, ali i vjerna publika koja prati njezin rad imaju samo riječi hvale. Birgit je rođena 1995. u Zagrebu. Živi u Mariji Bistrici gdje je i pohađala Osnovnu školu. Nakon završetka osnovne škole 2010. godine upisala je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, te 2014. godine završavila u smjeru industrijskog dizajna. Iste godine upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer likovne pedagogije. Diplomirala je slikarstvo 2019. u klasi red. prof. art. Marijana Pongraca sa temom ''Koegzistencija boje i zvuka'' te stekla akademski naziv magistra likovne pedagogije (mag. art.).

 

Prvi koraci

Birgit nam je ispričala kako se usmjerila u umjetničke vode. - Tijekom školovanja u osnovnoj školi veliki poticaj imala sam od roditelja i učiteljice Minke Januš koja mi je predavala likovnu kulturu. Tu je sve počelo; natjecanja, učeničke izložbe, slikanje po hodnicima škole, pa sve do priprema za prijemni ispit za srednju školu. Vidjela je u meni nešto, a danas joj mogu biti zahvalna na tome. Potom nastavnici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću koji su pratili moje razvijanje. Škola je od velikog potencijala i idealna projekcija za mlade kreativne ljude koji neće pogriješiti pri odabiru. Izdvojila bih svoju mentoricu dr.art. Mirjanu Smolić koja mi je desna ruka, također dragu Miru Pižir i Vlastu Hubicki koje zaokružuju moj hod uz nebo – priča nam Birgit i dodaje kako je bilo i teških trenutaka. - Tijekom studiranja oblikovala sam se u tajanstveno prostranstvo noćnog neba otvorenih granica u nepoznato. U mom slučaju bila je to kriza i tjeskoba put ka depresiji, izvan društva, žudnja, odsutnost, tuga, ali i uznemirenost, nada, pa čak i euforija neki su bili od temeljnih osjećaja moga perioda, razoružavajuće melankolični koja je izazvala bučnu energiju moći. Kad si na dnu, kad si slab, onda si jak! Sve me to potaknulo da ostavim eksplozivne tragove, živahnosti, nevjerojatne svježine, poletno, a opet mladenački živjeti u svojoj iluziji, a svaki rast počiva u tami i tišini – objašnjava.

 

Izložbe i slobodno vrijeme

Njezino prvo izlaganje bio je zajednički projekt završnih razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću pod nazivom ''Zreli za umjetnost? '' u Gradskoj galeriji grada Zaboka. - Tijekom studentskih dana izlagala sam na skupnim izložbama u Rijeci; Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Galerija Cisterna, Kuća Izlazećeg sunca, Galerija, Juraj Klović, dobila sam i drugu nagradu kod izrade idejnog rješenja suvenira Sveučilišta u Rijeci. Među deset najboljih studenata akademije izabrana sam da izlažem u Galeriji Bačva, HDLU u Zagrebu, potom u Tehničkom muzeju Nikole Tesle. Povodom Božića, skupna izložba; 'Božiću ususret: iz kolekcije Pohižek', u Likovnom salonu ''Vladimir Becić'', Galerija umjetnina Slavonski brod, 'Zlatarska božićnica', Galerija izvorne umjetnosti, Zlatar. To mi je sve nekako dalo motivaciju, pa sam započela samostalan rad. Prošle godine bila je prva samostalna izložba 'U vremenu i prostoru' u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, htjela sam krenuti gdje je sve počelo. Druga 'Dodir u bojama', Gradska knjižnica Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku. Također sam sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama širom Zagorja. Dobila sam i nedavno poziv Općine Brezničkog Huma povodom likovne kolonije koja će se održati početkom lipnja – objašnjava nam. Birgit slika akrilom, i kombinacijom drugih medija.

 

- Orijentirana sam na likovno čitanje glazbe, odnosno na način nastajanja glazbe i slike te njihovo uzajamno djelovanje u duhu apstrakcije. Uz istraživanje, tu djeluje i vizualni prikaz melodične ekspanzije elemenata u prostor, u kojem se sve događa na egzaktan, dinamičan i ekspresivan način, pri čemu se jasno iskazuju vrijednosti i emocije. Postoji i poveznica s igrom boje i oblika, forme, plohe i materijala unutarnjeg osjećaja snage i dubine tragova, a tragove ima svako ljudsko biće. Stapam taj trag u tekst poezije koje pišem, a tekst u zvuk koji se javlja kroz boju, a boja kroz zvuk. Slikam ono što volim, ne ono što će se drugima svidjeti – naglašava. Na naše pitanje gdje crpci inspiraciju odgovara kako je ona svuda oko nas. - Samo ju treba zamijetiti. Priroda je najveća inspiracija, samo ne stvarati mimezis, već stvoriti nešto jedinstveno i autentično, nešto što ima svoj duh; raspoloženje, i onda kad si na pragu pucanja, kad uploviš i totalno se isključiš; melodija, koja izranjava iz pozadine što tvori nejasnoću, u tome leži nova draž prikaza vizije. Uvijek me inspirira Schumannov citat ''Slati svjetlo u dubinu ljudskog svjetla – umjetnikov je poziv'' – objašnjava.

 

Poziv

Na pitanje je li netko iz njezine okoline utjecao da se bavi umjetnošću odgovara da je to je to poziv i dar Božji, i nešto u genetici s tatine strane. - Svatko od nas ima nešto, svatko od nas je za nešto rođen samo to treba prepoznati, i njegovati. Okolina je utjecala na moj rast i razvoj. Nikada nije kasno, ni prerano, uvijek je pravo vrijeme – govori. Birgit se osim slikarstvom bavi i oslikavanjem drvenih i keramičkih upotrebnih predmeta, kiparstvom, u slobodno vrijeme fotografijom, voli dokumentarnu fotografiju, redizajnom namještaja i tekstila, pisanjem poezije, i naravno sportom; trenira Nanbudo, i ima turneje biciklom po sjevernom području Hrvatske. Trenutno radi na jednom projektu s Interijerima Buden. - Pripremam sljedeću izložbu koja će biti u Krapini, potom u Zagrebu i dogurati van granica Hrvatske. Baš sam prije par mjeseci dobila poziv da izlažem u New Yorku i Firenci, no zbog korone se sve poremetilo, tu pripremam veliki opus. No, sigurnost je najvažnija zar ne? Prioritet mi je napraviti pripravništvo da mogu predavati u školi, a ovo sve drugo u stopu – naglašava.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook