Prethodni članak
Sljedeći članak

Oko 40 posto osnovnoškolaca u Zagorju ima problema s viškom kilograma, a njih više od jedne petine bori se s pretilošću!

Prekomjernu tjelesnu masu ima oko 35% sedmogodišnjaka, 41,7% učenika 5. razreda i 40% učenika 8. razreda u KZŽ


Više od petine školske djece u Zagorju je pretilo! Podaci su to Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije. Zabrinjavajuće su to brojke, tim više što velik broj djece, koja ne spadaju u kategoriju pretilosti, ipak imaju povećanu tjelesnu masu.

Poražavajući postoci
Da budemo precizniji - na upisu u 1. razred osnovne škole, što je dob od 7 godina, zabilježeno je 22.9% pretile djece. U podjeli po spolu, pretilo je 22.8% dječaka i 23.7% djevojčica. Na sistematskom pregledu u 5. razredu, što je dob od 11 godina, pretilo je 21% djece, odnosno 22,6% dječaka i 19.5% djevojčica. Na sistematskom pregledu u 8. razredu, što je dob od 14 godina, pretilo je 21,4% učenika, odnosno 22.5% dječaka i 19,7% djevojčica. Što se povećane tjelesne mase tiče, na upisu u 1. razred OŠ bilo je 11.8% djece s prekomjernom tjelesnom masom odnosno 11.2% dječaka i 12.6% djevojčica, u 5. razredu na sistematskom pregledu povećanu je tjelesnu masu imalo 18.5% učenika, odnosno 20.7% dječaka te 16.6% djevojčica, a u 8. razredu 14.1% učenika, odnosno 14.5% dječaka i 13.8% djevojčica. To znači da prekomjernu tjelesnu masu ima oko 35% sedmogodišnjaka, 41,7% učenika 5. razreda i 40% učenika 8. razreda. S obzirom na sjedilački način života, sve manje kretanja i vanjskih aktivnosti i 'zdrave' igre današnje djece te loše prehrane, ovi podaci zapravo ne čude, no svakako su nešto nad čime bi se trebalo zamisliti.


Indeks tjelesne mase
Što je zapravo pretilost? Definira se kao stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Indeks tjelesne mase (ITM) najprihvaćeniji je način određivanja prekomjerne težine i pretilosti, jer je jednostavan i lako primjenjiv. ITM se dobiva dijeljenjem tjelesne težine osobe izražene u kilogramima s kvadratom visine izražene u metrima. Prema smjernicama, bolesnik s indeksom tjelesne mase (ITM) između 25,0 i 29,9 ima prekomjernu tjelesnu težinu, a bolesnik s indeksom od 30 ili više je pretio. Značajan postotak bolesnika s ITM >= 27 ima barem jedno bolesno stanje, a šanse za nastanak višestrukih bolesnih stanja povećavaju se s porastom indeksa tjelesne mase.


Brza hrana i neaktivnost
Povišena vrijednost ITM-a vezana je uz rizik razvoja pojedinih bolesti, odnosno patoloških stanja - šećerne bolesti tip 2, otpornosti na inzulin, poremećaja metabolizma masnoća, povišenog krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila, gihta i malignih bolesti. - Pretilost djece je značajan javnozdravstveni problem i preduvjet za mnoge kronične bolesti u odrasloj dobi. Prvi korak bi svakako bio uravnotežena prehrana, izbjegavanje „brze hrane“ , gaziranih pića, energetskih napitaka te raznih grickalica koje obiluju pojačivačima okusa i velikom količinom šećera. Također, djeca danas puno vremena provode u sjedilačkim aktivnostima, razne moderne tehnologije tome doprinose. Uvođenje redovite tjelesne aktivnosti višestruko je važno za cjelokupni razvoj djece i mladih, a također i zaštitni faktor koji štiti od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi – kaže dr. med. Marina Stanković Gjuretek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook