Prethodni članak
Sljedeći članak

Ogromne su šanse da će se crkvenjak koji je silovao psa izvući bez kazne


Nakon što je Ivor Ivanišević, crkvenjak i zaposlenik Europskog parlamenta za kojim je izdana tjeralica, uhićen u svibnju, belgijska ga vlast četiri mjeseca kasnije još uvijek nije izručila kako bi se suočio s hrvatskim pravosuđem. Kako je potvrđeno Indexu, 21. rujna nastupa apsolutna zastara u ovom slučaju.

Ivanišević je u rujnu 2021. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjena nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti. Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić osudila ga je na kaznu zatvora propisanu za ubijanje ili mučenje životinja zbog dugog perioda u kojem su se zlostavljanja događala od 2009. do 2015. ali i načina počinjenja nedjela, dok je kao olakotnu okolnost našla samo dosadašnju neosuđivanost, piše Index.

U ponovljenom suđenju 2023. godine, prije četiri mjeseca, ponovno je osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana.

Nastupila je tišina

Za bivšim članom Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije i zaposlenikom Europskog parlamenta uhidbeni nalog izdan je još u travnju 2021. godine. No on već godinama izbjegava izručenje Hrvatskoj i odsluživanje kazne. Četiri mjeseca prije zastare slučaja belgijska policija uhitila je Ivaniševića. No od tada, kaže nam sutkinja Jasna Zoretić Rendulić, hrvatsko pravosuđe nema nikakvih dostupnih informacija.

"Po prvi put se događa da nas sud u Belgiji, kao ni iz Ureda SIRENE, ne obavještavaju o tome što se događa. Obično se po pitanju izručenja sud obavijesti da okrivljeni ne pristaje na izručenje ili da postoje nekakve zapreke, ovdje se to ne događa i nastupila je tišina. Mi ne znamo je li okrivljenik još uvijek pritvoren ili je pušten. To je nedopustivo", kazala je sutkinja Zoretić Rendulić, koja je optuženika dva puta proglasila krivim.

Sud dostavio uhidbeni nalog. Gdje je zapelo?
Nakon Ivaniševićevog uhićenja, hrvatski sud je belgijskim vlastima trebao dostaviti europski uhidbeni nalog preveden na nizozemski. Sutkinja kaže kako je sve napravljeno na vrijeme.

"Nakon obavijesti da je optuženi Ivor Ivanišević uhićen 25. svibnja 2023. godine, slijedom navedenog dopisa, a na zahtjev SIRENA Belgije, dostavljen je 26. svibnja 2023. europski uhidbeni nalog preveden na nizozemski jezik, kako je i traženo. U navedenom predmetu europski uhidbeni nalog izdan je 6. travnja 2021. te je dostavljen MUP-u i Upravi kriminalističke policije 7. travnja 2021."

Kontaktirali smo MUP i Ministarstvo pravosuđa i uprave kako bismo doznali zbog kojeg razloga Ivanišević, svega nekoliko tjedana prije nego što će nastupiti zastara, još uvijek nije izručen. Iz MUP-a su nam odgovorili kako Ured S.i.Re.N.E. nije nadležan za taj slučaj, piše Index.

"Obavještavamo Vas da traženo spada u područje pravosudne suradnje te predlažemo da se obratite Ministarstvu pravosuđa i uprave", kratko su poručili iz MUP-a.

No izgleda kako ni Ministarstvo pravosuđa i uprave nije nadležno za izručenje crkvenjaka koji je optužen da je silovao vlastitog psa.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje u postupcima pravosudne suradnje među članicama Europske unije koje se provodi sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije već se pravosudna suradnja odvija neposredno između pravosudni tijela", kazali su iz resornog ministarstva te nas uputili nadležnom sudu.

Zastara

Dok institucije prebacuju odgovornost za izručenje, do zastare je ostalo tek nešto više od dva tjedna. Prema Zakonu, optuženi Ivanišević trebao je biti izručen u roku od 60 dana, no to se nije dogodilo. Ako belgijska vlast izruči Ivaniševića do 21. rujna, onda neće doći do zastare, nego će nastupiti obnova postupka te će se Ivaniševiću ponovo suditi, treći put.

Također, prema saznanjima suda, Ivanišević ne uživa diplomatski imunitet na području Hrvatske. Kontaktirali smo i Europski parlament kako bismo doznali je li okrivljeni i dalje njihov zaposlenik te uživa li privilegiju zbog koje mu se ne može suditi u Hrvatskoj. Do objave teksta nismo dobili odgovor.

Uvidom u sudski spis doznali smo da je utvrđeno da je Ivor Ivanišević kao zaposlenik u Europskom parlamentu međunarodni službenik i na temelju članka 11. Protokola (br. 7) o povlasticama i imunitetima Europske unije uživa "funkcionalni imunitet". To znači da dužnosnici i ostali službenici EU ne mogu biti kazneno gonjeni u državama članicama EU za djela počinjena u obavljanju službene dužnosti, osim ako službeno tijelo ne ukine navedeni imunitet, piše Index.

Ipak, to znači da osoba može biti kazneno gonjena za radnje koje se odnose na privatnu sferu i ne spadaju u njegove službene dužnosti. "Sud je taj koji će odlučiti o tome hoće li priznati imunitet u sudskom postupku ili ne, a na temelju osobitosti slučaja", stoji u spisu koji je zaprimio Općinski kazneni sud u Zagrebu.

Predmet završen

Kontaktirali smo odvjetnika Ivana Oreškovića, koji zastupa optuženog Ivora Ivaniševića, koji se nalazi u Belgiji. Prema odvjetnikovim navodima Ivanišević je priveden 25. svibnja te se danas ne nalazi u pritvoru. On smatra kako do izručenja Ivaniševića neće ni doći.

"Ja sam odvjetnik i neću ulaziti u djelo. Ružno je i neću uopće govoriti tko je i zašto nešto napravio. U to neću ulaziti. Ali propisno-pravno su te presude bile, kao što je i viši sud već dva puta pokazao, pogrešne.

I opet je ukinuta druga prvostupanjska presuda. 21. rujna je apsolutna zastara, ukinuta je presuda i taj predmet je što se mene tiče završio. Izručenja neće ni biti jer će nastupiti zastara", izjavio je odvjetnik Orešković te dodao:

"Županijski sud u Zagrebu je ponovno ukinuo prvostupanjsku presudu Općeg kaznenog suda zbog konkretno dvije bitne povrede. To je ozbiljan sud koji je našao te povrede i normalno da je ukinuta presuda."

Uhvaćen 2015.

Podsjetimo, Ivanišević je bivši član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, a suđenje je izbjegavao pravdajući se depresijom i PTSP-om.

Uhvaćen je u sklopu akcije hvatanja pedofila koji putem interneta iskorištavaju djecu, a koja se provodila 2015. godine. Tada su istražitelji uočili jednu IP adresu s koje su se širili podaci o životinjama u eksplicitnim pozama.

E-mail adresa je bila registrirana na tvrtku koja se bavi grafičkim dizajnom, a sjedište joj je bilo na zagrebačkoj Knežiji. Vlasnik tvrtke bio je Ivanišević, a nakon pretresa tvrtke pretražen je i njegov stan u Zagrebu.

Oduzeli su mu 111 DVD-ova i CD-ova, mobitele i memorijske kartice te su utvrdili kako je koristio barem pet različitih mailova za širenje spornog sadržaja. Preko tih mailova je slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos.

Nesretni psi, mužjak i ženka, pronađeni su u lošem stanju te su poslani u prihvatilište u Dumovec gdje je kujica podlegla ozljedama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook