Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan 3. Susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske

Raznovrstan program u Opatiji završen je radionicom „Zdravo i fino” Društva „Naša djeca” Zabok, uz Međunarodnu godinu voća i povrća


Od 26. do 28. studenog 2021. u organizaciji Društva „Naša djeca” Opatija održan je 3. susret NEF-a Hrvatske na kojem su sudjelovala djeca, članovi 1. saziva NEF-a iz Čabra, Nove Gradiške, Opatije, Pregrade, Velike Gorice, Zaboka i vijećnici XIII. saziva DGV-a Opatija. Održane su raznovrsne radionice o dječjim pravima i aktivnom sudjelovanju u sklopu projekta „Za dječji glas u Europskoj uniji“ na teme „U kakvoj Europi djeca žele živjeti?” te „Izrada smjernica za obilježavanje Dana Europe 2022. u Dječjim vijećima i Dječjim forumima mreže Saveza DND Hrvatske”. Bavili su se i temom „Mentalno zdravlje djece”, izradili kriterije za novi saziv NEF-a, družili se uz film, a večeri proveli u šetnji Opatijom bajnom, koja sjaji punim adventskim sjajem.

U sklopu Susreta održana je proslava 20 godina aktivne dječje participacije u Gradu Opatiji, gradu prijatelju djece. Društvo „Naša djeca” Opatija predstavilo je dugogodišnji predan rad na polju aktivne dječje participacije te domaće i međunarodne uspjehe DGV-a Opatija, a došli su ih podržati bivši članovi i članice DGV-a, kao i brojni uzvanici.

Raznovrstan i izvrstan program 3. Susreta NEF-a Hrvatske u Opatiji završen je radionicom „Zdravo i fino” Društva „Naša djeca” Zabok, uz Međunarodnu godinu voća i povrća. Članica Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok Sara Premerl Peštaj i voditeljica Jasenka Borovčak predstavile su kroz dramske igre, igre asocijacije, lonac zdravih i nezdravih namirnica, zamjenu nezdravih u zdrave jelovnike, filma „Foodiva u akciji” sve aktivnosti europsko nagrađivanog projekta „Zdravo i fino” čiji je cilj edukacija djece o zdravoj prehrani, kao jednom od temelja zdravlja.

Voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes održala je predavanje o dobrobiti voća i povrća u dnevnim obrocima. Nažalost, zadnja istraživanja u Hrvatskoj ukazuju da samo jedno od tri djeteta svakodnevno konzumira voće, a jedno od petero djece povrće, a preporučeni dnevni unos je 300-500 grama. Mladi NEF-ovci, kao i sva tri dana susreta, i za ovu temu pokazali su veliki interes i aktivno sudjelovanje, te su proširili svoja znanja o prehrani i čuli korisne informacije. A za kraj su degustirali zdravi smoothie na temu voća i povrća, a tražila se i čaša više ovog zdravog napitka – ispričala je voditeljica projekta „Zdravo i fino”, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook