Prethodni članak
Sljedeći članak

Odradili sve zadaće

Održana redovna skupština VZKZŽ


Jučer je u Vatrogasnom domu DVD-a Lobor održana redovna izvještajna skupština VZKZŽ. U Izvješću o radu, koje je jednoglasno prihvaćeno, kao i financijsko izvješće za 2022. godinu, pobrojene su sve aktivnosti ove zajednice. Pojasnili su ih predsjednik i zapovjednik zajednice Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić.

Na području Krapinsko-zagorske županije ustrojeno je i operativno djeluje 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, od čega su tri u gospodarstvu. Ukupni operativni sastav vatrogasnih postrojbi na razini županije čini 1748 vatrogasnih operativnih članova i 1054 pripadnika vatrogasnog pomlatka i mladeži. Županijska je zajednica i u prošloj godini sufinancirala nabavu opreme za rad vatrogasnih postrojbi u iznosu od 17.000,00 kn, te uređenje vatrogasnih spremišta u iznosu od 40.000,00 00 kn.  Nabava vatrogasnih vozila sufinancirala se sa 131.603,00 kuna. Dodatna sredstva u iznosu od 82.312,50 kuna Krapinsko-zagorska županija je preko VZ KZŽ osigurala za nabavu vatrogasne opreme koja je bila uništena na višednevnoj lokalizaciji požara na Ivanščici.

U prošloj godini zabilježene se ukupno 923 intervencije, od čega 438 požara, 417 tehničkih intervencija i 68 ostalih intervencija. To je veliko povećanje u odnosu na godinu ranije, jer je čak 336 intervencija više ukupno, od čega 184 požara više, 152 tehničke intervencije više i tek jedna ostala intervencija manje. Valja spomenuti da su zagorski vatrogasci prošle godine sudjelovali i na jednoj izvanrednoj dislokaciji i to u vezi davanja  ispomoći kod tehničkih intervencija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na području grada Čazme, u rujnu. Nakon pandemijskih godina ponovno su se intenzivirala razna osposobljavanja i seminari, vatrogasci su odrađivali i dežurstva kod  raznih događaja, a gotovo u punom opsegu vratila su se na scenu i vatrogasna natjecanja. Tako su zagorske ekipe nastupile na državnom natjecanju u Čakovcu i ostvarile vrlo dobre rezultate, a održano je i županijsko natjecanje za djecu i mladež u Kumrovcu, na kojem su ukupno nastupile 54 ekipe, kao i Kup Zagorja.

Županija za vatrogastvo u prošloj godini osigurala gotovo 1,3 milijuna kuna 

Ponovno su se počele održavati u većem broju i vatrogasne vježbe, a osim brojnih vježbi po gradskim i općinskim središtima, bilježi se i nekoliko većih vježbi, poput one u okviru projekta CRO-SI-SAFE, zatim vježbe u Klanjcu, ali i zajedničke vježbe sa GZ Šmarje pri Jelšah. I prošle je godine bio organiziran Kamp vatrogasne mladeži u Fažani – i to u 10 smjena, a u njemu je boravilo 155 pripadnika mladeži i voditelja u 10 smjena iz 11 vatrogasnih organizacija. Također, ponovno su se intenzivirala obilježavanja sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a održano je i Hodočašće u Mariju Bistricu, nastavljena je i međunarodna suradnja. Na kraju Izvješća o radu ističe se odlična suradnja sa Krapinsko-zagorskom županijom, a posebna zahvala upućena je županu Željku Kolaru na dodatnim sredstvima za sufinanciranje nekih programa.

Iz financijskog izvješća vidljivo je da je VZKZŽ u 2022. godini prihodovala 1.636.691,62 kn, od čega najviše od županije, 1.150.000,00 kn. s tim da je KZŽ nakon velike intervencije na Ivanščici sa 135.000,00 kn izravno financirala opremu koja je oštećena u intervenciji. Veliki dio tih sredstava kroz razna sufinanciranja spušta se na razinu društava. Skupštinu su pozdravili počasni predsjednik HVZ Franjo Gregurić, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Gordan Filinić, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved i predsjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erik Strašek. Svi su oni čestitali na rezultatima i istaknuli izvrsnu suradnju. Uz njih skupštini su prisustvovali i zapovjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Primož Škrablin, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš i zapovjednik Zvonimir Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić. Himne je na početku Skupštine uživo izveo Puhački orkestar DVD Lobor, a domaćine DVD Lobor predstavio je predsjednik društva Tomislav Rizman. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook