Prethodni članak
Sljedeći članak

ODLUKA VIJEĆA: Gradonačelnik Zaboka nema pravo na topli obrok


Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek nema pravo na naknadu troškova prehrane. Odluka je to koju su na ovotjednoj sjednici donijeli gradski vijećnici, iako su na prošloj sjednici donijeli drugačiju odluku.

Ovu brzu izmjenu vijećnicima je pojasnila gradska pročelnica Natalija Gretić.

-Na prošloj sjednici Gradskog vijeća donijeli smo dvije odluke, jedna je bila od pravima gradonačelnika koji je u radnom odnosu, a druga je bila o pravima gradonačelnika koji nije u radnom odnosu, već tu dužnost obavlja volonterski. Kao što sam i zadnji put rekla, te odluke donesene su temeljem mišljenja Ministarstva, koje su poslali jednom gradu. I to mišljenje općenito ne radi razliku između gradonačelnika u radnom odnosu i gradonačelnika koji nije u radnom odnosu. I sukladno tome smo i mi pripremili dvije identične odluke. Vi znate da mi sve svoje opće akte šaljemo na nadzor zakonitosti, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi. Odluke šaljemo, ovisno o kakvoj vrsti odluke se radi, nadležnom ministarstvu, a ove odluke smo slali Ministarstvu pravosuđa i uprave od kojih smo jutros dobili očitovanje da dio koji se odnosi na troškove prehrane gradonačelnika volontera nije prihvatljiv. Dakle, to je njihovo mišljenje. Znači, ostali dijelovi odluke su u redu, ali taj dio moramo uskladiti. Naime, Ministarstvo u svom obrazloženju ističe da oni prehranu vežu uz dnevnice. Znači, ako može dnevnica, može i prehrana. Zato smo mi i donijeli prošli puta takvu odluku. No, sad su dnevnice ostale, ali prehrana nije i mi sad našu odluku moramo s time uskladiti - pojasnila je vijećnicama i vijećnicima pročelnica Gretić.

Nakon sjednice pitali smo i gradonačelnika Hanžeka kako komentira činjenicu da mu je Gradsko vijeće svojom odlukom 'ukinulo topli obrok', no, on nas je odmah demantirao. - Meni ga, zapravo, nisu ukinuli, jer ja ga niti nemam od prvoga dana kad sam postao volonter, dakle, od 2011. godine. Nije to problem. Ja redovno pojedem svoj sendvič i jogurt, i nije to najveći trošak. Ali to je pitanje principa. Naime, u istim pravima imaš dva kriterija. Ako ideš na put, imaš pravo na dnevnicu koja sadrži u sebi i trošak prehrane. Ali ako si na poslu u Gradu, onda nemaš pravo na ništa. Ponavljam, uopće se tu ne radi o meni osobno jer to je zanemarivo. Doduše, financijski nije zanemarivo, jer to je godišnje, ako se ne varam, sveukupno oko 5000 kuna. No, kako sam ja još od 2011. godine na istoj plaći, odnosno naknadi, onda sam se naviknuo i da nemam tog prihoda od 5000 kuna godišnje. Nisam s time ni računao - rekao nam je Hanžek.

Spomenimo na kraju da je, nakon samog donošenja izmjene ove odluke, prije početka rasprave o sljedećoj točci dnevnog reda, nezavisni vijećnik Krešimir Končevski u svom duhovitom stilu komentirao kako misli da ta odluka nije u redu. - Gradonačelnik Hanžek uvijek ima problema s manjkom kilaže i sad mu oduzeti još i topli obrok... Mislim, to je udar na egzistenciju. Fizički udar - našalio se Končevski, na što se gradonačelnik nadovezao kako nije imao topli obrok ni do sad pa mu to i nije neka promjena koja bi ga ugrozila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook