Prethodni članak
Sljedeći članak

[ODLIČNA SURADNJA] Četvrti susret učenika SŠ Bedekovčina i bečke poljoprivredne škole


U bečkoj poljoprivrednoj školi HBLA u BA Klosterneuburgod 9. do 13. rujna 2019. održao se četvrti susret projektnih partnera u sklopu Erasmus+ projekta BEECOME, na kojem su sudjelovali i učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina.

Projekta BEECOME (Beesin Europe: an Example of Challenges Over Men and Environment)bavi se izučavanjem pčela i njihovih staništa, a učenici predstavljaju rezultate svojih aktivnosti i istraživanja vezana uz problematiku pčela u svojim zemljama. Uz učenike i nastavnike iz Austrije, Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske, hrvatsku ekipu činili su učenici Srednje škole Bedekovčina Daria Benkotić, Barbara Salatko, Ira Frka, Filip Hren i Matija Stanić i njihovi nastavnici Ivan Pogačić i Daniel Gavran.

Učenici škole predstavili su rezultate svog projektnog zadatka u obliku plakata i predavanja o razvojni ciklus medonosnih biljaka lipe i lavande.

Tijekom pet dana projektnog susreta upoznali su se s radom škole i njenim učenicima te posjetili proizvođače meda i poljoprivredna dobra.Škola HBLAuBA iz Klosterneuburga, predgrađa Beča, jedna je od najpoznatijih poljoprivrednih škola u Austriji. Tamo se tijekom petogodišnjeg školovanja obrazuju samovinari, vinogradari i voćar, a učenici dolaze iz svih krajeva Austrije. U sklopu škole nalaze se vinogradi i voćnjaci jabuka, marelica, šljiva, drenjak, bazga, oskoruša i bobičastog voća. U sklopu škole nalazi se učenički dom u kojem su bili smješteni učenici koji su sudjelovali u projektu.

 Razvijajući temu ovog projektnog susreta - proizvodnju matica, posjetili su proizvođača matica iz okolice Beča te se upoznali s načinom pčelarenja u Austriji. Prikazana im je proizvodnja matica, od odabira ličinke do selekcioniranih matica, a kušali su i razne vrste meda, od kojih su najviše zanimanja izazvali okusi meda s aronijom, kavom i Nutellom.

U sklopu sudjelovanja na projektnim aktivnostima svi su se partneri upoznali i sa znamenitostima Beča, posjetili su svijet kukaca u muzeju Landesmuseum u St. Poltenu i regiju Wachau poznatu po vinogradima i voćnjacima.

Sljedeći susret projektnih partnera projekta BEECOME održat će se u Srednjoj školi Bedekovčinau ožujku sljedeće godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook