Prethodni članak
Sljedeći članak

[ODGOVORNO S OTPADOM] S radom započelo reciklažno dvorište u Zlatar Bistrici

Reciklažno dvorište mogu koristiti isključivo mještani općine Zlatar Bistrica i otpad odlagati besplatno


S današnjim je danom reciklažno dvorište u Zlatar Bistrici predano na korištenje građanima. Provedba projekta započela je 16.01.2018. godine, potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a sama gradnja započela je u lipnju prošle godine.

– Za početak, trebalo je biti uspješan na natječaju i kvalitetno pripremiti projekt – istaknuo je na otvorenju reciklažnog dvorišta načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna i 54 tisuće kuna, sufinaniran je sredstvima Europske unije u iznosu od 1,7 milijuna kuna, dok preostali iznos financira Općina Zlatar Bistrica. Nakon gradnje, uslijedio je sustav provjere, kontrole, dobivanja suglasnosti, tehničkog pregleda, uporabne dozvole, predavanja završnog izvješća Fondu za zaštitu okoliša i nadležnom ministarstvu. - Prije kojih mjesec dana je ta procedura završila, projekt je isfinanciran, a reciklažno dvorište, koje je u vlasništvu Općine, prenijeli smo poduzeću Komunalac na korištenje. Mogu ga koristiti isključivo samo mještani Općine Zlatar Bistrica, fizičke osobe, dok pravne osobe nemaju pravo odlaganja, oni su u posebnom sustavu, u direktnom odnosu s Komunalcem ili nekim drugim koncesionarom za zbrinjavanje njihovog otpada – istaknuo je načelnik Miholić.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je srijedom, neparnim datumom od 8 do 13 sati, a parnim od 14 do 18 sati, a ako se ukaže potreba, povećat će se fond sati radnog vremena. Građani otpad mogu odlagati besplatno. – Ovo je značajan doprinos sustavu zbrinjavanja, recikliranja i razdvajanja otpada. Čekamo još povratne informacije ministarstva odnosno Fonda oko spremnika za razdvajanje otpada za kućanstva, gdje smo prošli na natječaju, ostao je i sustav zelenih otoka na području općine, sustav pokretnih reciklažnih dvorišta koja i dalje dolaze tijekom godine ili prema potrebi i najavi ili prema ustaljenom rasporedu Komunalca i svime time sada smo zaista zaokružili cjelinu i građani nemaju zapreka da otpad odlažu savjesno i prema pravilima. Ipak, upravo ovih dana smo detektirali dva divlja odlagališta i zatražili pomoć sufinanciranja sanacije od Krapinsko – zagorske županije. No vjerujem da će toga biti sve manje, a reciklažno dvorište i čitav taj sustav u potpunosti će, na dugi period, riješiti potrebe općine naše veličine, što se odlaganja otpada tiče – zaključio je načelnik Miholić.

Za radnog vremena reciklažnog dvorišta tu će biti djelatnik Komunalca, koji će građanima pomoći s odlaganjem otpada, a za količine otpada koje se na godišnjoj razini mogu odložiti postoje ograničenja. Također, obaveza je građana da kod kuće pripreme i razvrstaju otpad koji će potom dovesti u reciklažno dvorište i uz nadzor djelatnika Komunalca razvrstati u spremnike.

Otvorenju je prisustvovao i direktor Komunalca Konjščina Stjepan Zajec, koji je istaknuo da prema Zakonu svaka općina i grad s više od 3000 stanovnika mora imati svoje reciklažno dvorište. – Općina Zlatar Bistrica među prvima je u županiji aplicirala za sredstva EU fondova i ostvarila potporu za gradnju dvorišta. U ovom će se dvorištu sakupljati 46 vrsta otpada, što korisnog, što opasnog otpada. Postoje ograničenja za količine, primjerice, što se tiče građevinskog otpada, u reciklažnom se dvorištu može ostaviti 200 kg u roku 6 mjeseci po domaćinstvu – istaknuo je direktor Zajec. Reciklažno dvorište u Zlatar Bistrici drugo je po redu koje je Komunalac preuzeo na području svog djelovanja, a prvo je otvoreno u Konjščini.

– Ljudi još nisu navikli na korištenje tih spremnika, no interesa ima. Za sada se ne odlažu velike količine, najviše se pokazala do sada potreba za odlaganjem tekstila, a od ostalog ima elektroničkog otpada i stakla, dok metala i građevinskog otpada manje. Teret iz reciklažnog dvorišta ne možemo prodati nego plaćamo njegovo zbrinjavanje i nadamo se, kao što je obećao Fond za zaštitu okoliša, da će se naprviti burza otpada i da će to profunkcionirati, kako bismo otpad mogli barem bez naknade predavati i tako lakše ispuniti ciljeve koje je zadala Europska unija – rekao je Stjepan Zajec.

Za građane općine Zlatar Bistrica već su održane edukacije postupanja s otpadom, no način rada i postupanja, vrste i količine otpada koje se zaprimaju u reciklažnom dvorištu propisani su Pravilnikom o načinu rada reciklažnog dvorišta koji se može naći na službenoj web stranici Općine Zlatar Bistrica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb do 06:00 sati ujutro, zbog pregleda tunela, prekinut je promet od čvora Delnice do čvora Oštrovica u smjeru Rijeke. Obilazak je starom cestom (DC3). U smjeru Zagreba vozi se nesmetano. Kroz tunel Učka do 05:0...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program