Prethodni članak
Sljedeći članak

Od Zaboka biciklom prema Krapini, Oroslavju, Velikom Trgovišću, Zaprešiću ili na sjever i sjeverozapad županije

Veliki je značaj zabočke sportsko - rekreacijske biciklističke staze jer je temelj daljnjeg razvoja cikloturizma u našoj županiji i dalje. Biciklistička staza Zabok - Sveti Križ Začretje - Krapina obuhvaća ukupnu duljinu staze 13,3 kilometara i njenim završetkom postat će duga sportsko - rekreacijska staza u samom srcu Hrvatskog zagorja


Biciklistička staza Zabok - Sveti Križ Začretje – Krapina sve je duža, ljepša i primamljuje i one koji nisu do sada koristili bicikl za prijevoz ili rekreaciju da se posvete upravo bicikliranju, a, uvjereni smo, privući će i mnoge turiste. Naime, nakon asfaltiranja označen je, uz prijašnjih tisuću, još 300 metara biciklističke staze od Zaboka prema Svetom Križu Začretju. Ta staza bit će više od toga jer će biti izgrađena tako da se na nju mogu nadovezati biciklističke staze prema Velikom Trgovišću i nastavno prema Zaprešiću ili pak na sjeverni ili sjeverozapadni dio Krapinsko – zagorske županije.

Dio trase uz spojnu cestu


Idejna studija sportsko rekreacijske staze Zabok - Sveti Križ Začretje – Krapina izrađena je 2016. godine. Istražujući mogućnost biciklističkog povezivanja Zaboka i Krapine duž planirane, a dijelom izgrađene spojne brze prometnice, upravo se pokazala da je trasa prometnice vrlo kvalitetan faktor povezivanja dvaju gradova. Naime, uzduž cijele te prometnice, izgrađen je poljski put za potrebe poljoprivrede, pa je Studijom predložena mogućnost korištenja, osim za potrebe poljoprivrede i za korištenje u sportsko rekreacijske svrhe, kojim bi se u budućnosti dva gradska centra u samom srcu Hrvatskog zagorja povezala i biciklistički, ne samo kolno.


Veliki projekt podijeljen u tri faze
Tako je nastao Projekt izgradnje sportsko - rekreacijske staze koji je podijeljen u tri faze koje prate faznost izgradnje spojne ceste Zabok - Sveti Križ Začretje - Krapina. Prva faza obuhvaća trasu Zabok - Sveti Križ Začretje, druga Sveti Križ Začretje - Velika Ves, a treća Velika Ves - Krapina. Kad je o prvoj fazi riječ, ukupna duljina staze je 13,3 kilometara i njenim završetkom postat će duga sportsko - rekreacijska staza u samom srcu Hrvatskog zagorja. To je snažan privlačan turistički faktor koji rezultira oživljavanjem turističke ponude. - Biciklizam i bavljenje sportom danas su važan dio turističke ponude, a zdravo življenje i projekti koji ga potiču imaju snažno uporište u financiranju od strane europskih strukturnih fondova. Planirana sportsko - rekreacijska staza otvara alternativne mogućnosti kretanja i rekreacije za domicilno stanovništvo, a povoljan geoprometni položaj čini planirani sadržaj lako dostupnim za velik broj vanjskih korisnika bilo iz Hrvatske bilo iz inozemstva – utvrđeno je u Studiji.


Predviđena odmorišta


Duž trase prepoznato je i niz kvalitetnih doživljaja prostora, a Studijom su definirane ključne točke, kojima se predviđa formiranje manjih odmorišta. To su podnožje kapele sv. Antuna s ruševinama kurije Zaboky i pašnjakom obližnje farme konja, križanje s Ulicom Bajeri koja je preko željezničke pruge spojena s Ulicom Grabrovec, gdje je proplanak smješten između tri kanala koji se na ovoj točki ulijevaju u rijeku Krapinicu, križanje s cestom Švaljkovec - Mirkovec što je iznimno važno zbog neposredne blizine željezničke postaje odnosno koncepta "bike and ride", ušće potoka Šemnice u rijeku Krapinicu i križanje s cestom Mirkovec - Sveti Križ Začretje gdje je ladanjska kuća motorističkog kluba.


 

Dvije trake širine 2,5 metra


Sportsko rekreacijska staza koncipirana je od dvije trake namijenjene biciklističkom i pješačkom prometu, ukupne širine 2,5 metra. Postojeći pošljunčani poljski put ukupne je širine tri metra. On se dodatno nasipao, isplanirao i uvaljao kameni materijal na koji je završno izgrađen asfaltni sloj. Većom duljinom trase predviđa se sadnja drvoreda stabala koja se na pojedinim mjestima integrira s postojećim zelenilom. Postojeća vegetacija ostaje i uklapa se u projektno rješenje. Vodenim raslinjem oživjet će se na neki način i kanali i vodotoci koji tangiraju parcelu. To neće biti puko ozelenjavanje, jer on nije ni potrebno, već će nadopuniti prostorni odnos, a sve zajedno će činiti lijepo krajobrazno rješenje koje će postati okvir zbivanja na stazi i na pratećim odmorištima.


Elementi urbane opreme


Odmorišta će biti manja proširenja uz rekreacijsku stazu, prostor za zaustavljanje i odmor u zelenilu, a bit će oplemenjen 'elementima urbane opreme' kao što su mjesta za sjedenje i odmor, paviljoni i kiosci, koševi za otpad, pojilišta te urbana rasvjeta. No, u oblikovanju odmorišta inzistira se na elementima održivog i zelenog građenja - solarnim svjetiljkama, solarnim punjačima za električne bicikle, solarnim nadstrešnicama i slično.


Do sada napravljen zabočki dio


Ono što je do sad napravljeno je tisuću metara i to od raskrižja s cestom Jadeki - Grdenci do raskrižja s Ulicom Bajeri koja je preko željezničke pruge spojena s Ulicom Grabrovec, nekadašnjim Naseljem Grabrovec. Grad Zabok je na natječaj Hrvatske turističke zajednice, za to dobio 60.000,00 kuna. Izgrađeno je još 300 metara staze koji se nastavlja od raskrižja s Ulicom Bajeri do granice s Općinom Sveti Križ Začretje, što sada izgleda jako lijepo.
Kako bi s spojio preostali dio od raskrižja s nerazvrstanom cestom Jadeki - Grdenci do ceste kod Stanice za tehnički pregled u Zaboku, preostalo je oko 1300 metara, a to se planira napraviti u narednom dvogodišnjem razdoblju.


Na zabočku stazu nastavlja se reKREATOR


Međutim, ta staza tu ne završava već se na nju nadovezuje nedavno predstavljen projekt reKREATOR kojim će se aktivirati napuštene asfaltirane prometnice uz vodotok rijeke Krapine, za što je Grad Zabok izradio projektnu dokumentaciju i ishodio građevinsku dozvolu za uređenje rekreacijske staze – reKREATOR. Nastavak reKREATOR-a je uključenje biciklističke staze u mješoviti promet na županijsku cestu 2264, prelazak uz postojeće mimoilazne ograde preko pruge Zabok - Varaždin, spoj na Biciklističku rutu Zabok – Oroslavje, također nedavno predstavljenu kao projekt 'BRZO', u Ulici K. Š. Gjalskog, te uz zapadnu među urbanog vrta reGARDEN za koji je već u tijeku javna nabava i bit će napravljen do kraja godine, i dijelom parkirališta Regeneracija duljine oko 260 metara imat će spoj na upravo građenu biciklističku stazu uz Prilaz dr. F. Tuđmana u Gospodarskoj zoni Grada Zaboka ukupne duljine 3,2 km. Završetak će joj biti na rotoru gdje se križaju D1 i D 205 odnosno Kumrovečka magistrala. Tu ova biciklistička staza neće završiti već ona tu otvara mogućnost izgradnje prema Velikom Trgovišću i dalje prema Zaprešiću ili pak na sjeverni ili sjeverozapadni dio Krapinsko – zagorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook