Prethodni članak
Sljedeći članak

Od ljudskih prava, 'krpanja' guma od bicikla, do 'šarafljenja' i bojanja klupa za park oko škole

Srednja škola Bedekovčina sudjeluje u projektu 'Budućnost počinje danas – jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica'. Školske koordinatorice ovog projekta su Tatjana Papst, Janja Roginić i Tajana Sedak Benčić


Srednja škola Bedekovčina se, kao partner, uključila u projekt 'Budućnost počinje danas – jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica' čiji je nositelj Mreža udruga Zagor, a financiran je od švicarsko - hrvatskog programa suradnje. U okviru projekta učenici su prošli edukacije i radionice iz tri područja: Ekologija i održivi razvoj, Društvena pravednost i aktivizam te Kreiranje održivih volonterskih programa.

 


Motivacija za volontiranje


U programu „Društvena pravednost i aktivizam provedene su četiri radionice na teme ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, društvene pravednosti i ekonomskog blagostanja, demokracije i održive javne politike, migracija i mirotvorstva. Nakon provedenih radionica učenici su stekli znanje koje žele dijeliti sa svojom bližom okolinom te su motivirani za volontiranje. Kao dio programa osmislili su i svoju volontersku akciju. Odlučili su urediti zajedničke prostore u školi kako bi bolje odgovarali njihovim potrebama i podigli kvalitetu života u školi za sve učenike. Volonteri iz ovog programa obojili su i pripremili daske za zamjenu na već postojećim klupama kod sportske dvorane.

 


Od klimatskih promjena do izrade solarnih kolektora


U programu „Ekologija i održivi razvoj“ obrađene su teme održivog transporta, gospodarenja otpadom, klimatske promjene i energetika. Tijekom održavanja ovih radionica učenici su vježbali razvrstavanje otpada i izradu kućnog kompostera, raspravljali o utjecaju raznih vrsta transporta na okoliš i emisiju stakleničkih plinova te mijenjali i ‘krpali’ gume na biciklu, kroz kviz saznali kako nam se mijenja klima te kako mi tome doprinosimo i izradili dva solarna kolektora koji se mogu koristiti.

 


Osmislili prekrasnu volontersku akciju


Program „Kreiranje održivih volonterskih programa“ s četiri radionice o volontiranju, načinima i mogućnostima, predrasudama i stereotipima u vezi volontiranja te osmišljavanju i tijeku volonterske akcije, pripremio je učenike za organizaciju jedne takve akcije. Volonteri su se odlučili za uređenje parka kod škole, iza skulpture akademskog slikara Krešimira Roda – Učenici.

 

 

Akcija se odvijala u nekoliko faza. U prvoj fazi volonteri su montirali i spajali klupe koje su kupljene sredstvima projekta. U drugoj fazi su sadili biljku zvanu 'roza lozica' na ogradu uz koju će klupe biti postavljene. Nakon izrade šablona za natpise, slijedila je faza izrade natpisa na klupama – skraćenica naziva škole i lijepe poruke namijenjene učenicima, mještanima i prolaznicima –SŠB i Najljepše je SŠB doba. Sada predstoji faza izrade postolja za klupe kako bi bile čvrsto postavljene u parku i sama postava klupa u park za svečano otvorenje. Volonteri su ovom akcijom pokazali da se škola uklapa u lokalnu zajednicu i svojim angažmanom može učiniti nešto lijepo i korisno kako za učenike, tako i za mještane. Posebno se mislilo na starije osobe koje žele boraviti na svježem zraku, a trebaju mirno mjesto u zelenilu, bez buke. Školske koordinatorice ovog projekta su: Tatjana Papst, Janja Roginić, Tajana Sedak Benčić.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook