Prethodni članak
Sljedeći članak

Od danas kazne za nenošenje maski

Od subote 5. prosinca počinje se kažnjavati nenošenje ili nepravilno nošenje maski tamo gdje su one obavezne, a za građane te će kazne biti 500 kuna


Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje je u petak izglasao Sabor sa 76 glasova za i 53 protiv, uvode se kazne za nepoštivanje mjera protiv korona virusa. 500 kuna kazne za nenošenje ili nepravilno nošenje maski, odnosi se na fizičke osobe.

Od 10.000 do 40.000 kuna kazne za pravne osobe ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događanja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Od 5000 do 10.000 kuna kazne za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost.
Vlasnik privatnog posjeda platit će također kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Nadzor će provoditi policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela.
Naplata kazni je usklađena s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.


Tko mora nositi masku: zaposlenici zdravstvenih ustanova vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici,zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci. zaposlenici trgovačkih društava i ustanova koji dolaze u kontakt s drugim osobama, vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru, gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenom, sudionici svih društvenih i javnih okuplja, roditelji ili druge osobe koje dolaze po djecu u škole ili ustanove predškolskog odgoja

Tko je izuzet od obaveze nošenja maske?
- djeca u dobi do 2 godine
- djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
- djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)

- osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe

osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana

osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke

osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)

osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook