Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 163 oboljelih od korone, ozdravilo je 107 korisnika: 'Svaki spašeni život je nagrada za naš rad'

U Domu Lobor - grad u kojem je smješteno oko 250 korisnika cijepljenje protiv korone protječe dobro, bez većih alergijskih reakcija


Dom za odrasle osobe Lobor - grad s cijepljenjem protiv koronavirusa krenuo je 29. prosinca. Zasada cijepljenje protječe dobro. Prema riječima glavne medicinske sestre u Lobor –gradu Antonije Miholić cijepljeno je 135 korisnika i 54 djelatnika i cijepljenje je prošlo bez težih alergijskih reakcija. Dio djelatnika koji se prijavio za cijepljenje nije cijepljen jer su u koroni. Sigurno će se cijepiti još 20 –ak radnika. Od 250 korisnika, očekuju da će se procijepiti 2/3. Sve ovisi o suglasnostima Centra za socijalnu skrb, jer za one koji su pod skrbništvom pristanak mora dati skrbnik i sa korisnik.

107 korisnika ozdravilo
U Lobor – gradu je od koronavirusa ukupno oboljelo 163 korisnika, 21 korisnik je preminuo, 19 u OB Zabok, dva u Stubičkim Toplicama. U bolnici je bio 31 korisnik, od čega ih je pet ozdravilo u bolnici. Od 163 oboljelih, ozdravilo je 107 korisnika – rekla je glavna sestra Miholić. Pacijentima s preboljelim covid –om pruža se i skrb fizioterapeuta kako bi se čim prije vratili u bolje zdravstveno stanje. Trenutno je u Lobor – gradu jedan covid odjel na muškom stacionaru s 29 bolesnika. - Rad na covid odjelu je zahtjevan, no naši ljudi su profesionalci koji rade s punim srcem i željom da pomognu našim korisnicima. Svaki spašeni život je nagrada za naš rad – rekla je.

Hitna u svakom trenutku na raspolaganju
I ravnateljica Darinka Sviben se cijepila protiv korone. Pojašnjava kako u Domu imaju dvije kategorije korisnika, one koji su lišeni poslovne sposobnosti i radno sposobni. Za one pod skrbništvom potrebno je pribaviti pristanak. - Ni jednog korisnika nismo cijepili protiv njegove volje – naglašava. Cijelo vrijeme u ovom pandemiji imali smo najveću pomoć i podršku od djelatnika Hitne koji su dolazili na svaki poziv i vozili korisnike u bolnicu. Bez njih ne ni mogli sve sami. I mlada doktorica koja je zamijenila liječnika u loborskoj ambulanti dolazi na svaku našu potrebu - pohvalila je ravnateljica Sviben.

Potres oštetio dvorac
Osim borbe s koronom, nakon potresa od 6.2 Richteru stradao je i dvorac Loborgrad u kojem je bio smješten 81 korisnik. Premješteni su u novi dom. Sada traže slobodne kuće i stanove u okolici kako bi neke mogli razmjestiti u organizirano stanovanje. Dvorac se oštetio već pri prvom zagrebačkom potresu, no ovaj razorni s epicentrom u Petrinji dodatno ga je oštetio. Posebno je dobio drugi kat gdje su napukli stropovi i oštećeni spojni zidovi. Dvorac je nakon pregleda statičara dobio narančastu oznaku da je privremeno neupotrebljiv – rekla je Sviben koja očekuje da će se idući tjedan napraviti procjena stanja objekta. Ukoliko se to može sanirati to će se rješavati u dogovoru s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Dvorac je u vlasništvu doma odnosno Ministarstva i spomenik je kulture.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook