Prethodni članak
Sljedeći članak

Očić: I dalje pomažemo naše poduzetnike i obrtnike čije poslovanje trpi posljedice zbog epidemije koronavirusa

Bila mi je čast proteklih osam godina služiti svim stanovnicima općine. Ponosan sam što sam mogao sudjelovati u nekim kapitalnim projektima kao i na svemu onome što nije toliko vidljivo, a bit će važno za ostvarenja u skoroj budućnosti, rekao je na kraju posljednje sjednice u ovom sazivu načelnik Ernest Svažić


Ulaganje u uređenje i izgradnju prometnica u milijunskim iznosima, briga za mlade žitelje općine od predškolskog razdoblja do studija, priprema projekata koji će se realizirati u narednom razdoblju neki su od glavnih dijelova Izvješća o radu načelnika Ernesta Svažića za drugu polovicu prošle godine. Naime, upravo je polugodišnje izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. godine bila jedna od središnjih točaka posljednje sjednice Općinskog vijeća Krapinskih Toplica u ovom sazivu održane u utorak.

 

'Izvršeni su radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta u iznosu od 2,9 milijuna kuna na ukupnoj dužini od 4400 metara. Prema provedenom postupku javne nabave ugovoreni su i novi radovi vrijedni 2,3 milijuna kuna. Započeti su i radovi na izgradnji vodovodne mreže, a dovršeni su radovi na sanaciji klizišta Polanščak u naselju Hršak Breg – naglasio je, između ostalog, načelnik Svažić. U izvješću je naveo i da je nastavljeno sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Maslačak Krapinske Toplice, sukladno osiguranim sredstvima u proračunu Općine, a sufinanciran je i prijevoz za učenike srednjih škola. 'Uz 44 stipendije, za učenike u mjesečnom iznosu od 300 kuna, studente u iznosu od 600 kuna i nadarene studente u iznosu od 700 kuna, Općina je financirala i redovnu djelatnost Općinske knjižnice Krapinske Toplice i rad Sportske zajednice, dodao je načelnik.

 

Izrađena je Analiza sustava civilne zaštite i Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite za 2021. godinu, a Stožer redovno razmatra stanje sigurnosti vezano uz pandemiju COVID-19, istaknuto je. Nastavlja se i sufinanciranje rada Turističke zajednice područja Srce Zagorja sa sjedištem u Krapinskim Toplicama koja je proglašena za Europsko područje sporta za 2021. godinu. Od projekata prijavljenih na natječaj načelnik Svažić je izdvojio uređenje poučne šumske staze do kapelice sv Marije Magdalene vrijednosti 700.000 kuna te projekta zaštite arheološkog nalazišta Zašat u vrijednosti od 385.000 kuna. Sklopljen je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz programa ZAŽELI u iznosu od 926.350 kuna.

 

Inače, Općinsko vijeće prihvatilo je i novi prijedlog pomoći lokalnom gospodarstvu koje trpi posljedice u poslovanju zbog propisanih mjera za suzbijanje epidemije koronoavirusa. Predsjednik Općinskog vijeća, Zvonko Očić, podsjetio je da je radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije prošle godine Općina donijela odluku kojom su svi obveznici komunalne naknade oslobođeni od plaćanja jednog obroka (4 mjeseca ) komunalne naknade za 2020. godinu, porezni obveznici godišnjeg poreza na korištenje javnih površina za postavljanje kioska oslobođeni obveze plaćanja poreza za razdoblje u kojem su kiosci bili zatvoreni, kao i mjesečne naknade za zakup javnih površina za postavljanje kioska. Također, bila su osigurana sredstva za interventni fond te je pomoć dodijeljena općinskom Udruženju obrtnika za pomoć obrtnicima. Novom odlukom pomoć se nastavlja.

 

'S obzirom da se i pandemija nastavlja, Općinsko vijeće Krapinskih Toplica je donijelo odluku o oslobađanju od plaćanja jedne rate komunalne naknade za sve fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Općine - pojasnio je predsjednik Općinskog vijeća Očić. Općini Krapinske Toplice upućena je i zamolba Udruženja obrtnika za pomoć i u 2021. godini, kao i zamolba Krapinsko-zagorske županije. 'Odazvali smo se na zamolbu naših obrtnika i donijeli smo odluka o oslobađanju poduzetnika od plaćanja godišnjeg poreza za korištenje javnih površina za postavljanje kioska kao i mjesečne naknade za vrijeme u kojem zbog pandemije Covida-19 nisu u mogućnosti poslovati, zaključio je Očić.

Na sjednici Općinskog vijeća rečeno je i da je u protekloj godini Općina Krapinske Toplice ostvarila 17,6 milijuna kuna prihoda i primitaka. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine prihodi od poreza manji su 26 %, a porez na dohodak manji je 18 %. Ukupni rashodi i izdaci proračuna u prošloj godini iznose 16,4 milijuna što je u odnosu na planirana sredstva ostvarenje od 73 %. Na dnevnom redu bila su i izvješća te planovi Općinske knjižnice i Dječjeg vrtića Maslačak. Za 2021. godinu za Općinsku knjižnicu planirani su prihodi od 619.600 kuna, a za vrtić Maslačak 4,2 milijuna. Obuhvatit će osam odgojno-obrazovnih skupina pri čemu je osiguran i program učenja engleskog jezika za polaznike. Višak prihoda koji je vrtić ostvario u 2020. u iznosu od 52.755 kuna utrošit će se na za provođenje redovne djelatnosti i investicijsko održavanje u tekućoj godini. Kod izvješća o radu Vatrogasne zajednice istaknuto je da je prošla godina zbog pandemije koronavirusa bila bez događanja koja je stvorila određen višak prihoda. Ta će se sredstva iskoristiti za dodatno opremanje novog vatrogasnog centra koji je u izgradnji. Također, vatrogasci su dali i veliki prilog sanaciji šteta uzrokovanih potresom gdje su najčešći zahvati bili sanacija dimnjaka.

U cilju unapređenja zaštite od požara na području Općine Krapinske Toplice Općinsko je vijeće donijelo Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za 2021. godinu. Budući je ovo bila posljednja sjednica u ovom sazivu predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić zahvalio se svim vijećnicama i vijećnicima na njihovom angažmanu kroz rad Vijeća kao i činjenici da su rasprave, unatoč različitim mišljenjima i stavovima, bile uvijek na demokratskoj razini. 'Vjerujem da je ovo Vijeće vrlo dobro radilo. Bilo mi je čast biti prvi među vama i na tome vam zahvaljujem - završio je svoj mandata na čelu Vijeća Očić. Zahvalio se na suradnji i aktualnom načelniku Ernestu Svažiću, njegovom zamjeniku Vladimiru Huzaku te djelatnicima Općine. Načelnik Svažić također je svima zahvalio na kvalitetnoj suradnji.

 

'Bila mi je čast proteklih osam godina služiti svim stanovnicima općine. Ponosan sam što sam mogao sudjelovati u nekim kapitalnim projektima kao i na svemu onome što nije toliko vidljivo, a bit će važno za ostvarenja u skoroj budućnosti. Radi se o silnoj dokumentaciji za prijavu projekata na razne natječaje koji su u najavi, a za ostvarivanje prava na sufinanciranje važno je imati projekte spremne na razini građevinske dozvole - kazao je načelnik te svima poželio uspjeh na suradnji. Zamjenik Huzak, kao posljednji na toj funkciji zbog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kazao je da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa svima u interesu općine dok je novom sazivu Vijeća zaželio uspjeh u radu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook