Prethodni članak
Sljedeći članak

Obljetnica Bljeska: Milanović i Plenković vijence polažu odvojeno

  • Ivica Galovic/PIXSELL

    Ivica Galovic/PIXSELL


Hrvatska danas obilježava godišnjicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 26 godina, u manje od 32 sata oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupirane zapadne Slavonije.

U 8.55 sati kod spomen-obilježja "Kocka vedrine (Trg dr. Franje Tuđmana) pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Bljesak", a kadeti MORH-a i MUP-a položit će ruže na kocke spomen-obilježja.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počeo je u 9 sati s razmacima od 30 minuta, piše Index.

 Predsjednik Zoran Milanović stigao u Okučane, položio je vijenac."Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi. Bilo je to malo dobrih i malo hrabrih ljudi, radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi, mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, u kadrovskim službama, a ovdje se borilo malo ljudi, njima vječna slava i hvala", rekao je.

Vijenac je položio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Upitan da komentira odvojen polaganje vijenaca, Jandroković je rekao: “Na današnji dan ne želim komentirati podjele. Želim iskazati poštiavanje onima koji su zaslužni za ono što imamo”. Jandroković je rekao da prostor za polemike postoji drugim danima, ali da je danas dan ponosa i slave.“Svi smo došli iskazati poštovanje hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima. Svi smo došli, to je najbitnije”, rekao je.

Plenković: Bitno je da smo svi tu, za razliku od lani

Stigao je i Andrej Plenković, odvojeno od predsjednika Zorana Milanovića. Položio je vijenac i dao izjavu.

"Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni.

Želim zahvaliti potpredsjedniku vlade i ministru braniteljima Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi spomenik onima koji su dali život za Hrvatsku. Naša vlada je donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti stvari koje nisu bile dobre, to činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su branitelji dali Hrvatima najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu.

Stoga ćemo u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu", rekao je Plenković pa komentirao odvojeno polaganje vijenca: "Nije trenutak za komentirati nešto takvo. Ali, bitno je da smo svi tu - za razliku od lani", dodao je premijer, javlja Index.

Operacijom Bljesak u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile su oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena. U 8.55 sati kod spomen-obilježja "Kocka vedrine bit će pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja u toj akciji, a kadeti MORH-a i MUP-a položit će ruže na kocke spomen-obilježja



Još članaka iz "Vijesti"

Facebook