Prethodni članak
Sljedeći članak

Objava župe: „Molimo župljane da od 1. siječnja ne ubacuju u škrabice kune!“


Točno u ponoć 1. siječnja 2023. godine službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Kako bi se građani, ali i svi oni koji rade s novcem prilagodili, tijekom sljedeća dva tjedna moći će se i dalje koristiti i kune. No, takvu prilagodbu neće imati župljani Župe Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima, iz koje su na oglasnoj ploči, odnosno na službenim stranicama, ljubazno kazali da preferiraju eure. Osim toga, čini se da će i crkveni obredi poskupjeti, piše Jutarnji.

"Od Nove godine i prelaska na euro bit će nove cijene lukna, ukopa, vjenčanja... Uskoro ćemo objaviti cjenik. Ponizno molimo župljane da od 1. siječnja 2023. ne ubacuju milostinju ili u škrabice kune. Hvala na razumijevanju", stoji u obavijesti.

Neke župe već su se pripremile i župljanima sastavile novi cjenik - u eurima. Među njima je Župa sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.  Na web stranicama objavljen je "novi taksovnik" prema kojem će sprovod i vjenčanje koštati 50 eura. Sveta potvrda je 20 eura, izdavanje krsnog lista, vjenčanog ili smrtnog osam. No, osim što će se takse plaćati u eurima, uslijed inflacije očito je došlo do poskupljenja, pa će vjenčanje i sprovod biti skuplji za 75 kuna. Dosadašnje cijene u taksovnicima iznosile su za vjenčanje i sprovode 300 kuna. Sveta potvrda ili krizma 100 kuna, prenosi Jutarnji.

Iz Tiskovnog ureda HBK navode kako su hrvatski biskupi pitanje uvođenja eura i u tome smislu usklađivanja crkvenog financijskog sustava razmotrili još na jesenskom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u listopadu. - Tom prigodom usuglašeni su neki prijedlozi na osnovi kojih je onda svaka metropolija trebala donijeti konkretne odluke za svoje područje - navode iz HBK. Dodatno pojašnjavaju da je poznato da su se u međuvremenu dogodile neke značajne promjene, a u posljednje vrijeme to je posebno vidljivo kroz povećanu inflaciju i bitno povećanje životnih troškova. Sve je to, navode, bilo razlog da se povećaju neki iznosi, javlja Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook