Prethodni članak
Sljedeći članak

Obitelj Švigir u srcu Zagorja sadi obične koprive. Vijest iz Londona ih je ponukala da zasade pravu malu plantažu


Niti pedeset metara zračne linije od prvog zagorskog maslinika, proteklog je tjedna u Kozjaku Začretskom, selu u sastavu Općine Sveti Križ Začretje, niknula i prva zagorska plantaža kopriva. I ne, nije riječ o šali, već o ozbiljnom poslovnom poduhvatu četveročlane obitelji Švigir, koja se već duži niz godina bavi proizvodnjom bilja i voća od kojeg rade svoje domaće likere.

Gazdarica Martina vlasnica je OPG-a koji proizvodi bilje i voće, njen suprug Krunoslav vlasnik je Destilerije 'Švigir' koja proizvodi likere, a njihove vrijedne pomagačice, kćeri Mia i Ana, u obiteljski su posao uložile čak i svoja vlastita imena. Likeri Švigirovih se, naime, u dvadesetak ugostiteljskih objekata, ali i direktno, zainteresiranim kupcima, prodaju pod brendom nazvanim 'MIANA'. I dok je do sada obitelj Švigir uzgajala maline, crni ribiz, višnje i mongolske borovnice, od prošlog su tjedna svoj 'uzgojni asortiman' bilja i voća proširili s manje ni više nego s koprivom.


Jednostavan razlog
Objašnjavajući nam razloge iz kojih na svom imanju, okruženom mnogim bregima prepunim kopriva, sadi baš tu biljku, Krunoslav nam je uvodno ispričao da je prošle godine proizveo u svojoj destileriji 400 litara likera od koprive s dodatkom mente. Koprive je, otkriva, brao upravo po tim okolnim bregima, a krajnjim rezultatom je bio vrlo zadovoljan, kao i njegovi kupci. Stoga je tražio i 'službenu potvrdu' kvalitete pa je uzorke tog likera poslao na CROSPIRIT, međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova u Zagrebu, gdje je za svoj liker od korpiva dobio srebrnu medalju. Nakon toga, priča nam Krunoslav, ove je godine odlučio ići korak dalje i poslati ga na međunarodni London Spirit Competition, na kojem je također dobio srebrnu medalju.

To mu je bio dovoljan poticaj, kaže, da nastavi i dalje razvijati 'poslovnu priču' oko proizvodnje likera od koprive, jer, kaže, u Europi postoje brojni gazirani sokovi i druga pića od koprive, koji se pakiraju čak i u limenke, dočim se kod nas u Hrvatskoj, iako vrlo zdrava, vrlo malo koristi. Tek nešto malo u kulinarstvu, ali uglavnom kao čaj ili sirup. - Odlučio sam sada, za početak, zasaditi 300 sadnica koprive. No, znate kako je s koprivama, one se vrlo brzo šire, razmnožavaju i rastu. Razlog zašto sadim koprive je jednostavan. Želim imati vlastite koprive, koje će imati svoje kontrolirano porijeklo, odnosno, koje ću uzgajati u kontroliranim uvjetima, jer u prirodi nikad ne znate je li ih netko nečim slučajno ili namjerno kontaminirao ili slično. Želim na tržište stavljati liker u kojem ću za svaki sastojak moći osobno garantirati - objasnio nam je Krunoslav Švigir svoju odluku.

Blagodati koprive
A zašto je u liker od koprive dodao i mentu, također nam je objasnio jednako iskreno, a pomalo i duhovito. - Priča oko dodavanja mente je, zapravo, i priča kako je nastao liker. Kopriva je vrlo zdrava i, kad smo bili bolesni, kuhali smo si čaj od koprive. No, iskreno, nije nam to bilo baš nešto fino, pa smo dodali i malo mente. Ni menta nije previše pomogla pa smo dodali šećer. E onda je sve to skupa bilo dosta fino, pa smo na kraju dodali i alkohol da nam bude još bolje – uz smijeh nam priča Krunoslav, ali onda ozbiljno napominje da su o koristi i blagotvornom učinku koprive na ljudsko zdravlje ispisane na stotine stranica knjiga, ali da ipak ni u čemu ne treba pretjerivati.

- Kopriva je izuzetno bogata željezom i antioksidansima, što je, dakako, vrlo dobro, no opet, kao i u svemu, tako se ni s konzumacijom koprive ne smije pretjerivati – kaže Krunoslav te onda opet uz smijeh dodaje kako pogotovo nije dobro pretjerivati s njegovim likerom kojem je podloga rakija od jabuke i rakija od grožđa. - Rakije kao podloge za likere proizvodim sam u svojoj destileriji. Kupim jabuke i grožđe i onda od tog voća radim rakiju. Inače, rakija od jabuka je idealna za likere jer je neutralna, odnosno, nema nekih svojih posebnih aroma pa više dolaze do izražaja arome biljaka ili voća od kojeg s tom rakijom radite likere – objasnio nam je vlasnik Destilerije 'Švigir'.

Kopriva kao budućnost
Na kraju, obitelj Švigir nam je priznala kako bi, bez obzira na njihove odlično prihvaćene voćne likere, u budućnosti rado sve svoje uzgojne i proizvodne kapacitete usmjerili upravo na koprive i liker od kopriva. - Kopriva je biljka koju, kao što vam je poznato, ne treba ničim tretirati i zbog toga je ona čuvar ekološke poljoprivrede. S druge strane, ako padne tuča ili se pojavi mraz, voće propada, ali kopriva se oporavi. Jako je otporna. Zato bismo se u budućnosti rado prebacili isključivo na uzgoj kopriva i proizvodnju likera od kopriva. No, to ne ovisi samo o nama već prije svega o potrošačima i tržištu. Budući da je mnogima koji su probali ovaj naš liker od kopriva on uistinu zanimljiv i ukusan, ja sam za sada optimist – ispričao na je Krunoslav Švigir.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook