Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježene 33 godine od osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi


U sklopu obilježavanja 33. godišnjice osnivanja 2. Gardijske brigade Gromovi, u Krapini je u srijedu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odana počast svim poginulim i umrlim braniteljima.

Župan Željko Kolar je nakon odavanja počasti istaknuo kako je kroz Gromove u Domovinskom artu prošlo 9.200 branitelja. - Poginula su i nestala 208, među kojima četvorica iz Zagorja. Ranjeno ih je 1.200, od kojih 36 iz naše županije. Ponosni smo na njih te smo u mislima s obiteljima koji su izgubili svoje najdraže. Naravno, kao i uvijek, i ovo je dokaz da su Zagorci sudjelovali u svim postrojbama i na svim ratištima te dali veliki obol u obrani te potom i u oslobađanju RH - poručio je nakon odavanja počasti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.


Svijeće je u spomen na sve poginule i umrle hrvatske branitelje zapalila i delegacija Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije na čelu s predsjednikom Zvonimirom Kantolićem, Ivana Iskrić iz Ministarstva hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović i načelnik Jesenja Dario Cvrtila te brat poginulog Groma Milan Kušar.


-Prvi dani Domovinskog rata su ujedno bili i najteži. Tada smo uglavnom držali crtu uz Kupu prema Sisku. Kasnije smo ogroman doprinos dali operaciji ‘Tigar’, oslobađanju Dubrovnika. Potom smo bili na Maslenici, u Posavini, Banovini, Pokuplju te u Lici. Jedan je dio naših snaga sudjelovalo i u operaciji ‘Bljesak’, a puno nas je bilo u ‘Oluji’. Nakon rata, veliki smo doprinos dali i u razminiranju Hrvatske. Nažalost, puno je branitelja poginulo, puno ih je ranjeno, a danas su mnogi i bolesni. Sve nas je manje, no nadam se da će nas svake godine ipak biti dovoljno da dostojno obilježimo godišnjicu osnutka- rekao je okupljenim novinarima predsjednik zagorskih Gromova Zvonimir Kantolić.

-Suradnja Grada Krapine i Gromova krenula je prije 10-ak godina. Od tada smo zajednički organizirali niz obilježavanja važnih datuma za našu domovinu. Iz svih tih zajedničkih projekata se rodila i ideja o spomen obilježju ovdje u Krapini. To smo također realizirali i sada se upravo ovdje i nalazimo. Ovo je odlično mjesto na kojem možemo odati počast i reći ‘hvala’ svim preminulim braniteljima za ono što su napravili za Hrvatsku - rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook