Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježen završetak četverogodišnjeg projekta Baltazar, izdana brošura, ankete pokazuju i daljnju potrebu

- Moram naglasiti da inkluzivno obrazovanje podrazumijeva ne samo prilagodbu prostora, nego i prilagodbu procesa. To znači da u odgoju i obrazovanju u našim školama i u našim dječjim vrtićima trebamo na taj način organizirati procese da se oni prilagođavaju potrebama svakog djeteta, bilo to dijete s teškoćama ili darovito dijete, rekla je Petek


U Multimedijalnom centru Zabok danas je obilježen završetak četverogodišnjeg projekta Baltazar - osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko—zagorske županije.Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da projekt Baltazar obuhvaća sve aktivnosti kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama na području naše županije. - Tako osim projekta Baltazar koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, preko kojeg osiguravamo 60 pomoćnika u nastavi za jednu školsku godinu, imamo odličnu suradnjui s naših 5 udruga te im ovom prilikom izražavam veliku zahvalu. To su Društvo distrofičara Krapina, Društvo invalida Bedekovčina, Društvo multipleskleroze, Udruga Sv. Ana i Udruga Feniks. Te udruge marljivo rade i preko natječaja osiguravaju pomoćnike, još 50 njih za jednu školsku godinu. Krapinsko – zagorska županija u suradnji s općinama i gradovima naše županije osigurava još dodatno pomoćnike u nastavi, financirajući 50:50 posto njihovih materijalnih davanja za svu onu djecu koja nisu uspjela dobiti pomoćnika, a treba im – istaknula je Petek.
Zahvalila je velikom broju ljudi na području Krapinsko – zagorske županije, koji u suradnji sa Županijom osiguravaju pomoćnike u nastavi za svu djecu s teškoćama u razvoju kojima je institut pomoćnika potreban. - Moram naglasiti da inkluzivno obrazovanje podrazumijeva ne samo prilagodbu prostora, nego i prilagodbu procesa. To znači da u odgoju i obrazovanju u našim školama i u našim dječjim vrtićima trebamo na taj način organizirati procese da se oni prilagođavaju potrebama svakog djeteta, bilo to dijete s teškoćama ili darovito dijete, i u tom smislu osiguravanje pomoćnika u nastavi osigurava inkluzivno obrazovanje u našim školama – rekla je zamjenica župana te zahvalila svim stručnim suradnicima i koordinatoricama iz osnovnih i srednjih škola koje su pridonijele da završni događaj projekta bude kvalitetan i sadržajan.


Izvanredni student Robert Raužan Maloku iz OŠ Đure Prejca u Desiniću, koji od 2015. radi kao pomoćnik u nastavi, svoje radno iskustvo stekao je jednim dijelom i u OŠ Janka Leskovara u Pregradi. - Moj rad je do sada obuhvaćao rad s djecom s ADHD – om i cerebralnom paralizom. Što se samog projekta tiče, njegova vrijednost se najviše očituje u prenošenju inkluzivnog pristupa iz teorije u praksu, a njegovu vrijednost s osobne strane gledam kao definiranje profesionalnog identiteta, formiranje i na kraju usavršavanje – rekao je Robert.

Da današnji završni događaj bude ovako kvalitean i sadržajan zaslužan je veliki broj stručnih suradnica i koordinatorica, uglavnom žena iz naših osnovnih i srednjih škola stoga je zamjenica Jasna Petek uputila zahvalu svima, a posebno onima koje su bile zadužene za radnu skupinu izrade brošure te istraživanju.

Socijalna pedagoginja Jelena Bošnjak, stručna suradnica u OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu i koordinatorica za projekt 'Baltazar' rekla je da njihova radna skupina, koja broji sedam članica koje su također koordinatori u svojim školama rekla je da su imale zadatak izraditi anketne upitnike za šest ciljanih skupina ispitanika koji su dionici prokata kojima su se osiguravali pomoćnici u nastavi i stručno komunikacijski poslovi. ''Istraživanje je proveddno od 25. 03. do 29. 07., imali smo jako lijep odaziv i rezultati pokazuju da se svi sudionici ispitivanja slažu u tome da je ovaj oblik pomoći i podrške izuzetno koristan i važan i dalje je potrebno i dalje osigurati za učenike us teškoća na ovaj način, rekla je Bošnjak.

Andreja Rebić, stručni suradnik psiholog u OŠ 'Viktora Kovačića' Huma na Sutli bila je uključena u rad radne skupine za izradu publikacije u sklopu projekta Baltazar 4. 'Naša stručna skupina koja je sastoji od devet članica je izradila uz pomoć zapravo svih stručnih suradnica i učiteljica na razini županije publikaciju kojom smo prikazali kratke primjere životnih situacija učenika u školi i pokušali prikazati kako uz kreativan rješenja, uz razmišljanja izvan njihovih okvira možemo pružiti podršku i pomoć na način da njihova svakodnevica bude ugodnija i nekako uspješnija, rekla je Rebić Publikacija se sastoji od 36 stranica, sve škole u županije će dobiti primjerak i nada se da će ti primjeri poslužiti kao nit vodilja za danji rad, pomoć u radu i ideje za daljnji rad s učenicima i svim osobama koje se bave s djecom s teškoćama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb (na 41km) između čvora VARAŽDINSKE TOPLICE i čvora NOVI MAROF u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Tijekom dana, zbog povećane gustoće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program