Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježen Svjetski Dan voda u sklopu projekta Aglomeracije Zabok i Zlatar


Danas su na Vodospremi Zabok u sklopu projekta „Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar“ održani tiskovna konferencija i edukativno događanje za 60 učenika OŠ Zabok koji su poslušali predavanje o zbrinjavanju otpadnih voda te razgledali zgradu vodospreme.

Kako se utjecaj klimatskih promjena povećava, a stanovništvo raste, Ujedinjeni narodi pozivaju na jedinstvo oko dostupnosti vode i pozicioniranja vode kao sredstva mira i stabilnosti stoga je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda „Voda za mir“.

Preko 3 milijarde ljudi u svijetu vodu dobiva izvan granica svoje države što može izazvati brojne probleme. Zato države međusobno moraju surađivati u distribuciji vode i time poticati da društva idu ka blagostanju i da se voda prvenstveno koristi u mirnodopske svrhe. Hrvatska je bogata vodom, a izvorske vode čine 12% naših voda. Njih je iznimno važno očuvati i zato i provodimo projekt Aglomeracije Zabok i Zlatar da bismo povećali kvalitetu površinskih, ali i podzemnih voda te našoj djeci ostavili zalog za budućnost, izjavio je direktor Zagorskog vodovoda, Mario Mihovilić.

Što se tiče samog Projekta u jesen ove godine očekuje se završetak svih građevinskih radova koji su trenutno u različitim fazama dovršenosti: Donja Stubica, Gornja Stubica i Lobor su skoro gotovi, u Zaboku je još preostalo 40%, u Oroslavju još 20%, Sv. Križu Začretje još 10%, a ukupno gledano, čitav Projekt je trenutno na 75% dovršenosti. Ovo ljeto predviđa se i puštanje u probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Događanje je završeno igrama u kojima su se djeca natjecala u potezanju užeta, skakanju u vrećama i štafeti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook