Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježavanje 270. godišnjice pada Hrašćinskog meteorita započet će 4. Hrašćinskim astrom

Unatoč neprilikama izazvanim potresima i pandemijom, ostvareni su lijepi rezultati: restauracija pila sv. Marka privedena je kraju, tiskana je monografija o meteoritu, Hrvatska pošta pustila je u opticaj marku s motivom meteorita i tiskan je kalendar za 2021.


Na 5. godišnjicu osnivanja, 19. ožujka, Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina održao je, uz pridržavanje epidemioloških mjera i sudjelovanje članova fizički i online, svoju redovnu skupštinu. Osim obaveznih i redovitih stavki usvajanja programskog i financijskog izvještaja te izvješća o radu tijela skupštine, predstavljen je program obilježavanja 270. obljetnice pada hrašćinskog meteorita.

Program potiče suradnju mjesnih udruga, lokalne samouprave i PŠ Hrašćina te suradnju Kluba s muzejima, udrugama i pojedincima čiji je rad blizak temi ili/i hrašćinskom kraju, a započet će 21.5. „4. hrašćinskim astrom“ s promocijom nove razglednice s motivom meteorita uz prigodan poštanski žig na poštanskom uredu u Trgovišću, astro predavanjima i promatranjima neba, organiziranim obilascima spomen obilježja meteoritu te promocijom monografije „Hrašćinski meteorit – od legende do znanosti“, najavljuje predsjednica Kluba Jasna Kranjec.

Od ostalih sadržaja posjetitelji će moći prisustvovati programu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, razgledati četiri izložbe (2 likovne, foto i geološku izložbu s eksponatom iznenađenja), prisustvovati „Pjesničkoj uri“ i sudjelovati u programu poticanja čitanja kroz „Čitalačke trenutke“. Programom se želi obuhvatiti što više različitih, a zanimljivih hrašćinskih destinacija, a posjetitelje očekuje i ponuda suvenira i publikacija te pokoje iznenađenje. 270. obljetnici pada meteorita svoj će doprinos dati i Esperantska udruga Trixini predstavljanjem nove knjige književnice Spomenke Štimec „Hodler u Mostaru“ te predstavljanjem projekta „Književnim stazama Hrvatskog zagorja“ književnika Božidara Brezinščaka Bagole.

U tom periodu i Općina Hrašćina slavi svoj dan, a program obilježavanja završio bi 30.6., na Međunarodni dan asteroida. Na skupštini je istaknuto zadovoljstvo postignutim rezultatima u prošloj godini kada su, unatoč neprilikama izazvanim potresima i pandemijom, ostvareni lijepi rezultati: restauracija pila sv. Marka privedena je kraju, tiskana je monografija o meteoritu, Hrvatska pošta pustila je u opticaj marku s motivom meteorita i tiskan je kalendar za 2021.g. U Klubu ističu da se 2021. pokazala dobra i nadaju se da će uspjeti osigurati nužna financijska sredstva za ostvarenje planiranih projekata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook