Prethodni članak
Sljedeći članak

O povećanju plaće gradonačelnice odlučivat će se na idućoj sjednici Vijeća

Gradonačelnica je u raspravi istaknula da bi se povećanjem koeficijenta njezina plaća samo izjednačila s plaćama načelnika i gradonačelnika drugih općina i gradova tog reda veličine


Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Zlatara najviše je rasprave donijela točka dnevnog reda o donošenju Odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika, kojom bi se koeficijent za obračun plaće s 3,92 povisio na 4,45. Za tu su točku dnevnog reda vijećnik Reformista Davor Kljak i vijećnici HDZ – a tražili da se izbaci s dnevnog reda sjednice. Vijećnici HDZ - a tražili su da se dnevnog reda makne i točka o predlaganju suca porotnika Općinskog suda u Zlataru. No, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, kao predlagatelj, točke nije povukla s dnevnog reda, pa je od prisutnih 11 vijećnika, 6 glasalo za predloženi dnevni red. Nakon rasprave o imenovanju suca porotnika Josipa Findaka, 4 vijećnika HDZ – a izuzeli su se iz glasanja, pa je odluka donijeta s 5 glasova za, 1 suzdržanim i 1 protiv.

Kod rasprave o povećanju koeficijenta plaće gradonačelnice, iz glasovanja bi se izuzeo i vijećnik Davor Kljak, pa bi preostalo 6 vijećnika, jer je od 13 bilo na sjednici prisutno 11 vijećnika. Stoga ne bi bilo kvoruma, za koji je potrebno barem 7 prisutnih vijećnika, pa je gradonačelnica, prema svojoj zakonskoj mogućnosti, ipak povukla s dnevnog reda tu točku, kao i točku o donošenju Odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Zlatara te će se o njima glasati na idućoj sjednici Vijeća.

Vrijeme za usklađivanje

Gradonačelnica je u raspravi istaknula da bi se povećanjem koeficijenta njezina plaća samo izjednačila s plaćama načelnika i gradonačelnika drugih općina i gradova tog reda veličine. – Izašli smo iz financijske dubioze. Čitavo ovo vrijeme moj je koeficijent manji nego čelnika drugih općina. Ako mislite da radim i vrijedim manje nego načelnici drugih općina, žao mi je. Nije predložen maksimalni koeficijent, već onaj kakav imaju gradovi iste veličine. Ovo čitavo vrijeme dokazala sam da mi nije bitna plaća i radila sam za manju, no mislim da je vrijeme da se uskladi s plaćama drugih, u skladu sa zakonom – rekla je gradonačelnica. Vijećnik HDZ – a Srećko Pozaić rekao je da misli da odluka o povećanju plaće u trenutku kada je cijelo gospodarstvo u krizi nije mudra, a Davor Kljak tražio je da, ako će biti povećanja plaća, da se povećaju i sredstva za udruge i klubove, na što je gradonačelnica odgovorila da se povećavaju svake godine.

Poljoprivreda i stipendije
Od ostalih točaka, jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnice u prvoj polovici godine, a ona je istalnula da je zadovoljna što je Grad uspio povući mnogo državnih i EU sredstava te izvijestila i da je Gradu odobreno sufinanciranje gradskog udjela za dogradnju Dječjeg vrtića te je dobiven ugovor Ministarstva regionalnog razvoja o dodjeli 2.082.955,66 kuna raspoređeno u tri godine. Radi se o 50 posto iznosa koji je Grad dužan osigurati iz vlastitih izvora za dogradnju vrtića, odnosno najviši iznos koji je mogao ostvariti i dobiti na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Donesen je i Program potpora u poljoprivredi, kao i odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija učenicima i studentima, kojom je predviđeno definiranje kriterija za bodovanje unutar kategorije nadarenih učenika i studenata isključivo po kriteriju uspjeha u obrazovanju. Dodatni bodovi ostvarivat će se samo za postignuća u obrazovanju, odnosno natjecanja i nagrade, bez dodatnih bodova na osnovi socijalnog statusa. - Intencija davatelja stipendija je da se u kategoriji nadarenih učenika odnosno studenata vrednuje isključivo školski, odnosno akademski aspekt te da se jasnije odvoje kategorije nadarenih učenika i studenata od kategorije učenika i studenata koji ostvaruju stipendiju po osnovi materijalnog statusa – pojašnjeno je.

Dopušteni minus

Imenovana je i Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, koju čine Ivana Parlov Roksandić kao predsjendica te članovi Juraj Žerjavić, Ivona Bingula, Srećko Pozaić i Davor Kljak. Usvojena je i Odluka o zaduživanju Grada Zlatara po principu dopuštenog prekoračenja po poslovnom računu od milijun kuna. – Grad Zlatar ima pravo koristiti dozvoljeni minus radi likvidnosti i plaćanja obaveza po dospijeću. U tijeku su mnogi projekti koje djelomično sufinanciraju ministarstva i fondovi, a Grad mora podmiriti obaveze za te projekte pod dospijećima plaćanja, dok doznačivanje sredstava iz fondova i ministarstava kasni mjesecima. Stoga bi Grad aktivirao dozvoljeni minus samo u slučaju potrebe održavanja likvidnosti do isplate tih sredstava – pojašnjeno je na sjednici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook