Prethodni članak
Sljedeći članak

Novoizgrađena "industrijska cesta" u Humu na Sutli dobit će i svoj nastavak

Gospodarski najjača Općina u Hrvatskom zagorju i dalje radi na razvoju gospodarstva na svom području


Nedavno je završen tehnički pregled novoizgrađenog dijela državne ceste DC 233, od centra Huma na Sutli prema Poslovnoj zoni Drajža, koja će se u budućnosti nastaviti graditi prema Graničnom prijelazu Mali Tabor. Kako nam je rekao načelnik Općine Hum na Sutli, Zvonko Jutriša, ova prva dionica duga je oko 1700 metara, a radovi na ostalim prometnim rješenjima koja će još više doprinjeti razvoju poslovne zone, nastavljaju se i dalje. -Raspisan je natječaj za izgradnju 300 metara pristupne ceste i rotora, koji će služiti kao izlaz s državne ceste Donji Hum – Gornji Hum – Pregrada. Taj će rotor omogućiti jedno protočnije i normalnije kretanje prema Poslovnoj zoni Drajža, u kojoj su smješteni jaki gospodarski subjekti. Naime, time ćemo spojiti rekonstruirani dio ceste Gornji Hum – Donji Hum s ovim skretanjem prema Poslovnoj zoni Drajža. Dakle, kad se sve to spoji, bit će riječ o novih oko 2 kilometra ceste – ispričao nam je načelnik Jutriša.

Rasterećenje prometa kroz naselje

Kako je pojasnio, cilj ove investicije jest da se, prije svega, olakša poslovanje i daljnji razvoj gospodarstvenicima koji djeluju na tom području, ali i da se rastereti promet kroz naseljeno mjesto. – Gospodrastvenici koji posluju u toj zoni, Straža IMO, BDF Servis i Omco Hrvatska, trenutno intenzivno rade na projektiranju svojih prilaznih cesta na ovu novoizgrađenu dionicu ceste DC 233. Naime, Hrvatske ceste su izgradile cestu s otvorenim ulazima i izlazima za te poslovne subjekte, a sada je na njima da si naprave prilaze do svojih objekata, kako više ne bi koristili postojeću prometnicu, koja je relativno uska i koja je namjenjena isključivo naselju Drajža, a ne industrijskoj zoni. No, kako nije bilo druge ceste, naravno da se koristila ta uska općinska cesta, putem koje se ostvarivao sav teretni promet ulaza sirovina i izlaza gotovih proizvoda. Izgradnjom prilaznih cesta to više neće biti potrebno jer je izgrađena kvalitetna cesta, koju ćemo sljedeće godine i službeno otvoriti – objasnio nam je načelnik Jutriša.

Nove mogućnosti

Osim teretnog prometa, ovom investicijom rasteretit će se i osobni promet lokalnom cestom, obzirom da tri spomenuta gospodarska subjekta zapošljavaju i velik broj djelatnika, koji će u skoroj budućnosti  također koristiti novu cestu i prilaze. – Tvrtka Omco Hrvatska je najveći proizvođač staklarskih alata u svijetu i u ovom trenutku zapošljava 780 djelatnica i djelatnika. Tu su i BDF Servis i Straža IMO, koji imaju preko stotinjak zaposlenih. Dakle, riječ je o izrazito jakom poslovnom bazenu u koji se slijeva masa vozila kojima djelatnici tih tvrtki dolaze na posao – napominje Jutriša. Kako nam je rekao, te su tvrtke, najviše Omco Hrvatska, već zakupile većinu zemljišta uz novu cestu kako bi mogle širiti svoje poslovanje, no, bit će, napominje načelnik, uskoro i otvorenih mogućnosti za nove investitore. – Već je u visokoj fazi projektiranje narednih 2,7 kilometara, od mjesta gdje smo stali s gradnjom pa prema GP Mali Tabor. Na tom prostoru otvorit će se nove mogućnosti kako za poslovnu, tako i za stambenu izgradnju – najavio je načelnik Zvonko Jutriša.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook