Prethodni članak
Sljedeći članak

Novitet: Srednja škola Oroslavje od jeseni upisuje za novo zanimanje

Radi se o četverogodišnjem programu


Srednja škola Oroslavje od jeseni će upisivati učenike u novo zanimanje, četverogodišnji strukovni program 'Tehničar za energetiku'. Program je to koji do sada nije imala niti jedna srednja škola u Krapinsko – zagorskoj županiji, stoga je ovo mogućnost za osmaše da razmisle o novom programu koji mogu upisati i o novom zanimanju koje mogu razmotriti.

Obuhvat novog zanimanja

Srednja škola Oroslavje već preko 50 godina djeluje kao strukovna škola koja obrazuje u nekoliko sektora: opća gimnazija, strojarstvo, obrada drva i osobne usluge u četverogodišnjim i trogodišnjim programima. Svojom tradicijom, rezultatima i kadrovima ima velik značaj u sektoru strojarstva, brodogradnje i metalurgije. - Orijentirani smo osuvremenjivanju i jačanju strukovnih programa i namjera nam je od iduće školske godine umjesto opće gimnazije upisati učenike u četverogodišnji strukovni program 'Tehničar za energetiku', što do sada nismo imali u postojećoj mreži programa u našoj županiji – potvrdila je ravnateljica škole Natalija Mučnjak. Radi se o programu koji na tržištu rada mjesto nalazi u projektiranju, proizvodnji i montaži energetske opreme ili energetsko procesnih postrojenja. Ravnateljica pojašnjava što to točno znači kao zanimanje. - Obuhvaća poslove organizacije, montaže, ispitivanja i održavanja dijelova ili cjelokupnog energetskog sustava. Posebno područje rada su obnovljivi izvori energije pri čemu se bavi održavanjem solarnih sustava, dizalica topline, vjetroelektrana i bioenergetskih postrojenja – pojašnjava ravnateljica te dodaje kako tehničar za energetiku u svom opisu poslova brine i oko potrošnje energije, tj. bavi se područjem energetske učinkovitosti, te održivog razvoja. Upravo zbog toga budući tehničari za energetiku imaju mogućnost zaposlenja u svim javnim i privatnim tvrtkama koje su usmjerene na smanjenje potrošnje energenata i deklariraju se kao „zelene“ tvrtke.

Uspješna škola

Srednja škola Oroslavje uspješno je provodila dva EU projekta IPA IV “Povećanje znanja i informacija o obnovljivim izvorima energije” i „Obnovljivi izvori energije za svjetliju budućnost“. – Time smo stekli dodatnu edukaciju u tom području, napisali udžbenike, postavili solarnu elektranu i nabavili specijaliziranu opremu za ovaj program – kaže ravnateljica Mučnjak. Kako se rado o četverogodišnjem programu na razini 4.2., koji učenicima uz stručna znanja, daje i šire opće obrazovanje, oni imaju mogućnost nastavka obrazovanja na svim visokoškolskim ustanovama, a posebice na tehničkim fakultetima. Isto vrijedi i za zanimanje strojarski računalni tehničar koji se uspješno obrazuju u SŠ Oroslavje već godinama, a dokaz tome su i nagrade na državnim natjecanjima i smotrama. - Na državnom natjecanju WorldSkills 2023. osvojili smo 1. mjesto iz strojarskih tehnika. Nakon uspjeha na međužupanijskim natjecanjima, ove smo se godine ponovno plasirali na WorldSkills iz više disciplina: CNC i CAD/CAM tehnologije, strojarske tehnike i stolarstvo – pohvalila se ravnateljica, dodavši i kako škola već dvadesetak godina provodi i ERASMUS + projekte, koji omogućavaju učenicima stručnu praksu u inozemstvu te se tako za svaki sektor osigura godišnje barem jedna aktivnost stručne prakse u zemljama EU. - Do sada smo bili u Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji i Sloveniji. Suradnjom s drugim školama po Europi obogaćujemo iskustva i jačamo kompetencije. Iskustva nam potvrđuju da se naši učenici mogu ravnopravno natjecati s drugima u znanju i vještinama na što smo ponosni – zaključuje ravnateljica.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook