Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi prostorni plan predvidio izgradnju velikog stambenog naselja u Lugu Zabočkom


Gradski vijećnici Zaboka na jučerašnjoj su sjednici izglasali devete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Zaboka.

Kako je pojasnio arhitekt Ivan Mucko, koji radi na prostornom planu, u izmjene se išlo zbog stotinjak zahtjeva građana za proširenjem građevinskog područja, odnosno prenamjenama zemljišta u građevinsko, ali i zbog zahtjeva Grada Zaboka da se jedan dio poljoprivredne površine u Lugu Zabočkom prenamijeni u građevinsko, u svrhu buduće izgradnje stambenog naselja.

Prema novom prostornom planu, u Lugu Zabočkom omogućila bi se izgradnja nizova sa 480 stambenih jedinica.

Kako je za zagorje.com pojasnio gradonačelnik Ivan Hanžek, za početak radi se o usklađivanju s aktima višeg reda, odnosno aktima drugih javnih institucija, Hrvatskih cesta, Hrvatskih željeznica, HEP – a, odnosno promjenama koje su isti napravili u nekim nazivima i oznakama.

- Veći razlog je da smo promijenili kriterije za broj parkirnih mjesta i širinu ulica u novim naseljima, sukladno potrebama i stanju kojega vidimo, a kojega nitko nije mogao predvidjeti, da će se takav eksplozivan razvoj Zaboku dogoditi i da ćemo biti okupirani problemom nedostatka parkirališta i problemom uskih ulica – pojasnio je Hanžek.

U izmjene se išlo i kako bi se uvažili zahtjevi građana za prenamjenama poljoprivrednih parcela u građevinske. – Uvaženi su zahtjevi građana u zonama gdje su već postojale građevinske parcele, odnosno u zonama koje su opremljene infrastrukturom, odnosno vodovodom, plinom, strujom i cestama i tu smo dozvolili daljnju izgradnju po zahtjevima građana – rekao je Hanžek.

Jedan od većih razloga izmjena je i prenamjena zemljišta u građevinsko u zoni u Lugu Zabočkom, gdje će novim prostornim planom biti predviđena izgradnja stambenog naselja. – Obzirom na veliki interes, rezervirali smo za budućnost taj prostor za izgradnjom obiteljskih kuća i manjih stambenih zgrada, a tu smo rezervirali i prostor za eventualnu buduću školi i dječji vrtić te druge javne sadržaje – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Ovaj prostorni plan bitno će određivati razvoj Zaboka u budućnosti i kriterije gdje će se i prema kojim uvjetima moći graditi.

Vijećnici Petar Vrančić i Krešimir Končevski pozdravili su interes za izgradnjom novih stambenih jedinica i doseljavanjem u Zabok, no istaknuli su i kako se, uz to, treba i domaćem stanovništvu omogućiti da gradi, da im se uvaže zahtjevi za prenamjenama u građevinska zemljišta, kako bi Zabočani ostajali u Zaboku.

Gradonačelnik Hanžek pojasnio je kako su uvaženi novi zahtjevi građana koji su bili opravdani, odnosno koji se nalaze u zonama gdje postoji infrastruktura, jer ukoliko se dozvoli gradnja u zonama gdje toga nema, Grad je dužan izgraditi, a kasnije i održavati infrastrukturu, što su velike investicije.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook