Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI JAVNI PARK U ZABOKU: Pogledajte kako će izgledati

U tijeku je uređenje javnog parka reGARDENA u Zaboku, površine 2616 metara kvadratnih


U tijeku je uređenje kulturno - edukativnog vrta reGARDEN u Zaboku. Cilj ovog projekta je aktiviranje područja i stvaranje novih sadržaja. Rješenjem se predviđa izvedba nekoliko kvadratnih polja u parteru s različitim sadržajima za aktivnosti na otvorenom. Zahvat u prostoru je javne i društvene namjene. Cijeli se obuhvat planira kao javni park namijenjen isključivo pješačkom prometu. Planira se uređenje pješačkih staza, postavljanje nove urbane opreme i novih rasvjetnih tijela, rekli su nam iz Grada Zaboka i objasnili su kako će izgledati projekt.

Površina reGardena

Obuhvat je trapezoidnog oblika ukupne površine 2616 m2, dužine cca. 127 m u smjeru jugozapad - sjeveroistok dok širina u smjeru jugoistok – sjeverozapad, iznosi od cca. 11 m do cca. 40 m. Obuhvat uređenja kulturno edukativnog urbanog vrta reGARDEN tangiran je ulicom Ksavera Šandora Gjalskog na sjeveroistoku, Vodovodnom ulicom na jugozapadu i prilazom dr. Franje Tuđmana na jugoistoku. Neposredno u blizini obuhvata se nalazi tvornica Regeneracija i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću. Kolni i pješački pristup obuhvatu omogućen je s jugozapadne strane Vodovodnom ulicom uz koju je smješteno parkiralište. Pješački pristup obuhvatu omogućen je sa sjeveroistočne strane Ulicom Ksavera Šandora Gjalskog, uz koju prolazi i željeznička pruga (Zaprešić – Zabok – Varaždin – Čakovec). Jugoistočnom stranom obuhvata proteže se pokos kojim prolazi Prilaz dr. Franje Tuđmana čijom neposrednom blizinom prolazi autocesta A2 (Macelj – Krapina – Zagreb).

 

Polja

Na čestici se planira uređenje parternih kvadratnih polja s različitim sadržajima. Parterna polja su nanizana duž obuhvata u smjeru jugozapad - sjeveroistok. Cijelom dužinom obuhvata formirat će se parterna kvadratna polja različitih dimenzija s različitim sadržajima: polje s tribinom i pozornicom 18 x 18 m, polje edukativne radionice 15 x 15 m, polje voćnjaka 12 x 12 m, polje sa sjedenjem 14 x 14 m, polje za sadnju 10 x 10 m i potencijalna polja za proširenje 8 x 8 m, 7 x 7 m i 6 x 6 m. Ukupna površina svih planiranih polja iznosi 1124 m2. Planira se niz parternih kvadratnih polja različitih veličina koja određuju različite aktivnosti i sadržaje. Polja na tlu svojevrsna su asocijativna poveznica s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje tepiha u tvornici Regeneracija koja se nalazi u neposrednoj blizini. U parterna polja smjestit će se redom: polukružno gledalište kapaciteta oko 90 osoba, preseljene postojeće uokvirene sadnice s dodatkom velikog stola s klupama, presađene voćke formirane u pravilnom rasteru, zona za sjedenje s ukomponiranim kutijama za sadnju, polje za sadnju u gredicama te dvije površine za potencijalni daljnji razvoj. U skladu s idejom o reciklaži i ekološkoj osviještenosti, polja se planiraju izvesti u rahlim materijalima – crveni malč i sitni šljunak (s plastičnim stabilizatorom na mjestu pozornice) – uokvirenim betonskim rubnjacima. Sva parkovna oprema odnosno tribina, stol, klupe, planira se izvesti komponiranjem modularnih elemenata - europaleta.

 

Voćke

Rješenjem se planira presađivanje postojećih zasađenih voćki u polje s pravilnim rasterom kao i premještanje postojećih uokvirenih sadnica. Uz jugoistočni rub obuhvata planira se formirati zona visokog zelenila kao zaštita od buke koja dolazi s državne ceste. Zonu visokog zelenila čini crveni hrast (Querqus rubra) i javor mliječ (Acer platanoides). U zoni obuhvata predviđa se izgradnja javne rasvjete. Uz sjeverozapadni rub obuhvata predviđa se linijski niz stupova rasvjete visine 6 m na razmaku cca. 18 m koji svjetlo ravnomjerno usmjeravaju prema šetnici i ostalim sadržajima parka. Predviđa se izvedba energetski učinkovite javne rasvjete (LED rasvjete tople boje, 3000 K) te korištenje energetski učinkovitih svjetiljki u cilju izbjegavanja svjetlosnog zagađenja.

 

Česme

Za opskrbu vodom česme predviđa se ugradnja nesmrzavajuće slavine. Kada je vanjska temperatura ispod +2°C slavina se po korištenju sama isprazni na način da automatski ispušta zaostalu vodu iz cijevi u drenažni sloj u zemlji koji nije u zoni smrzavanja. Glavni projektant, temeljem kojeg je ishođena pravomoćna i izvršna dozvola, izradila je tvrtka Mikelić Vreš Arhitekti d.o.o., izvođač radova je Gradnja Cesarec d.o.o., a stručni nadzor nad gradnjom povjeren je tvrtki Arhinatura d.o.o. Vrijednost investicije iznosi 640.000,00 kuna.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Od 20:45 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je za sve skupine vozila. Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s ka...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program