Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVE PRILIKE ZA EU FONDOVE Kolar: 'Imamo spremno projekata u vrijednosti preko milijardu i 500 milijuna kuna'

Na radionici koja se danas održava u Krapini riječ je o novim mogućnostima financiranja projekata preko EU fondova


U Krapini  se danas održava informativno - edukativno događanje pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike. Od predstavnika  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU  prve ruke može se čuti sve o novim mogućnostima financiranja projekata, o velikim i strateškim projektima u pripremi te o promjenama koje će omogućiti brže i lakše korištenje EU fondova.

-To je ciklus radionica kojima obilazimo hrvatske gradove kako bi informirali zainteresiranu javnost o mogućnostima financiranja projekata iz EU u novom razdoblju koje je pred nama – izjavio je u Krapini Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Rekao je da kroz prethodnu programsku perspektivu koju smo imali na raspolaganju, od 10, 7 milijardi eura smo do sada ugovorili 117 % posto sredstva, 52%  je isplaćeno korisnicima, iz kojih je realizirano preko 16.000 projekata diljem  Hrvatske. - Ovdje u Krapini i KZŽ  su župan i gradonačelnik predstavili brojne projekte koji su realizirani i koji su učinili ovaj kraj kvalitetnijim i boljim te podigli standard života – naglasio je.

Hrvatska se nalazi u jednom prijelaznom razdoblju, završavamo prethodnu financijsku perspektivu, s druge strane na raspolaganju su nam sredstva nacionalnog  plana oporavka i otpornosti koji je došao kao odgovor na ovu covid krizu.  Sredstva redovne omotnice kohezijske politike i višegodišnjeg financijskog okvira,  su 24, 2 milijarde eura sredstava – rekao je Erlić te poželio KZŽ i Krapini  dalje uspjeh u povlačenju sredstava.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović  rekao je kako su oni spremni s projektima te da jedva čekaju otvaranje natječaja da se mogu kandidirati. Dodao je i da su često zbog indeksa razvijenosti bili zakinuti kod prijava i da će ove nove prilike napraviti dodatni iskorak u realizaciji projekata ne samo njima već i jedinicama lokalne samouprave u okruženju.

Obratio se i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek koji je rekao kako je iz proračuna Ministarstva poljoprivrede putem EU fondova ugovoreno nešto više od 950 milijuna kuna, od čega je više od 550 milijuna iz samog programa ruralnog razvoja. Većina tih sredstava isplaćena je poljoprivrednim proizvođačima, tvrtkama, općinama i gradovima, gdje se ulagalo u farme i obnovljive izvore energije. - Gotovo 400 projekata malih poljoprivrednih proizvođača znak su da poljoprivredna proizvodnja i u ovom kraju Hrvatske ima svoju budućnost. Posebno želim istaknuti projekte koje smo financirali iz programa ruralnog razvoja, a koji su doprinijeli i boljim uvjetima života u ruralnim područjima, to su dječji vrtići, nerazvrstane ceste, društveni domovi, sportski objekti, dvorane, čime smo pokazali da želimo zadržati ljude u ruralnim područjima, potaknuti da imaju bolje i kvalitetnije uvjete života i na taj način razvijati čitavo hrvatsko društvo – rekao je Tušek.

Župan Željko Kolar rekao je kako u Krapinsko – zagorskoj županiji postoji veliki interes za sve što slijedi u novoj financijskoj omotnici. – Krapinsko – zagorska županija ima sjajnih provedenih projekata iz EU fondova, a još bitnije je da imamo niz sjajnih projekata pripremljenih za buduće razdoblje. Imamo projekata u vrijednosti preko milijardu i 500 milijuna kuna s gotovim građevinskim dozvolama i spremni smo aplicirati. Ključno je i da očekujemo potpisivanje razvojnog sporazuma s Vladom koji je u potpunosti pripremljen u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova i ministricom Tramišak, kojoj zahvaljujem, kao i njezinom timu, na sjajnoj suradnji u izboru projekata koji bi se trebali financirati u budućem razdoblju. To je prilika koju sigurno nećemo propustiti, jer ćemo raditi najveći iskorak u realizaciji velikih strateških projekata koji su bitni za Krapinsko – zagorsku županiju, a koje mi bez EU fondova i potpore Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova ne bi mogli realizirati – zaključio je Kolar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova JAKUŠEVEC i KOSNICA u smjeru Lipovca, vozi se po dvije prometne trake uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za oprez. Pojačan je promet na prilazima turističkim središtima...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program