Prethodni članak
Sljedeći članak

Nove mjere za okupljanja veća od 50 ljudi, maske obavezne u ugostiteljskim objektima i zatvorenom

Nove mjere vrijede od danas


Nakon što je iza Hrvatske rekordan tjedan po broju novozaraženih koronavirusom (u jednom danu bilo ih je čak 542), Nacionalni stožer pripremio je novi set mjera koje će danas stupiti na snagu. Ministar Davor Božinović je rekao da današnja brojka od 181 novozaraženih nije realna jer se odnosi na nedjelju kada se obavlja najmanje testiranja, piše portal Vijesti.hr.

Okupljanja više od 50 ljudi
Za sva okupljanja više od 50 ljudi koja nisu obuhvaćena preporukama HZJZ-a organizatori društvenih okupljanja dužni su zatražiti suglasnost pet dana prije od Županijskog stožera civilne zaštite koji će donijeti odluku sukladno procjeni u roku od 48 sati. Društvena okupljanja koja ne dobiju suglasnost ne smiju se održati. Ograničavanje društvenih okupljanja za pojedine jedinice lokalne samouprave može se odrediti drugačije.

Obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima
Uvodi se obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati razmak od dva metra. Maska mora prekrivati usta i nos. Moraju se nositi u ugostiteljskim objektima, javnom prijevozu, zaposlenici koji rade sa strankama, uslužne djelatnosti koje dolaze u kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima gdje nema distance, vjernici u crkvi, gledatelji na sportskim natjecanjima te na svim drugim društvenim događanjima. Maske se ne moraju korisiti u slučaju izuzeća koja je propisao HZJZ. Niz mjera za rad ugostitelja je donesn, ali njih će Nacionalni stožer predstaviti sutra.

Preporuka za nošenje maski na otvorenom
Krunoslav Capak rekao je kako je preporuka za maske na otvorenom da svuga gdje se ne može održati razmak da se preporuča nošenje maski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook