Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVE KAZNENE PRIJAVE: Poslovi za Grad Oroslavje dogovarali su se 'ispod stola', javno progovorio izvođač radova

Javno je istupio izvođač radova, kojem je posao na pokrivanju mrtvačnice bio, kako kaže, namješten


Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Oroslavja isplivala je još jedna afera, i to sumnje na namještanje natječaja, odnosno odrađivanja poslova za Grad bez provedbe javne nabave, s unaprijed dogovorenim izvođačima radova.

Gradonačelnik Viktor Šimunić i predsjednik Gradskog vijeća Kristijan Sojč optužili su bivšu vlast da su Grad oštetili za 200 tisuća kuna, koliko je više koštao projekt zamjene pokrova na mrtvačnici, od iznosa koji je bio ugovoren s izvođačem radova.

Kako je pojasnio Sojč, Grad je sklopio ugovor o izvođenju radova na zamjeni krova mrtvačnice s firmom Limarija vodovod Hrčić na iznos od 198.910,00 kuna, prema troškovniku kojega je izvođač ponudio. Nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora, izvođač šalje novi troškovnik s dodatnim troškovima, zbog kojih se cijena radova, nakon izvođenja i izvršenja nadzora, popela na konačnih 446.974,31 kuna.  Zbog čega i kako je došlo do povećanja cijene, pojasnio je sam izvođač radova, koji je javno istupio, rekavši da je natječaj bio namješten u njegovu korist.

Tomislav Hrčić u video koji je prezentiran članovima vijeća, rekao je kako mu je tadašnji predsjednik vijeća Stanko Čičko, prije javljanja na natječaj, rekao kako je već dogovoreno da će jedan izvođač radova izvoditi radove na društvenom domu, a da on treba biti najpovoljniji s ponudom za radove na mrtvačnici. Izvođenje radova ponudio je prema jednom troškovniku, kako bi bio najpovoljniji s ponudom, a radove potom izvršio prema drugom troškovniku, prema kojem su na kraju krajeva i plaćeni.

-Sad vidite na koji način su se dobivali poslovi u Oroslavju. Grad nije angažirao projektanta, koji bi napravio cjenik, nije se išlo u javnu nabavu, već se namjestio natječaj od 198 tisuća kuna, u javnu nabavu se ide iznad 200 tisuća kuna, i posao se dogovorio 'ispod stola'. Puno je zapravo bilo takvih natječaja i vi ste toliko zadužili Grad da je upitna isplata svih davanja za iduću godinu. Ovo je katastrofa i nadam se da ćete odgovarati svojom imovinom i na druge načine – rekao je predsjednik vijeća Kristijan Sojč.

Gradonačelnik Viktor Šimunić rekao je kako je njegova obveza zbog ovoga podnijeti kaznenu prijavu. – Kad mislite da ste sve našli i da možemo krenuti dalje, ispliva nova afera. Ljudi su se počeli sami javljati da je nešto namješteno. Čestitao bih čovjeku na hrabrosti što je javno rekao da je zbog svoje egzistencije sudjelovao u namještanju natječaja i izbjegavanju javne nabave. Svi znamo da se to dela, ali mislim da je ovo prvi put u našem kraju da je netko to javno rekao i to baš izvođač radova – rekao je Šimunić.

Za riječ se javio i u videu prozvani bivši predsjednik vijeća iz redova HDZ – a Stanko Čičko, istaknuvši kako je sve to neistina. – Nisam ja imao ovlasti nekome takvo nešto odobriti. Pristigle su tri ponude, ovaj je izvođač bio najjeftiniji. Vi ne znate drugo nego optužiti ljude neistinom – rekao je Čičko.

Vijećnik iz redova oporbe i bivši gradonačelnik Emil Gredičak (HDZ) postavio je Šimuniću pitanje zbog čega je platio radove 200 tisuća kuna više nego što je bilo ugovoreno. - U tom trenu mi to nismo znali, imao sam otvorene račune s tim izvođačem na 350 tisuća kuna, dogovorio sam da to otplatimo i da nas se ne blokira – odgovorio je Šimunić, dodavši kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook