Prethodni članak
Sljedeći članak

Nove cijene plina: Gdje će poskupjeti, a gdje pojeftiniti


Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) donijela je odluku o novim cijenama plina za kućanstva od 1. travnja do 31. prosinca ove godine. Na 21 distribucijskom području doći će do smanjenja cijene plina, dok će na 11 distribucijskih područja doći do povećanja.

Sukladno odluci Here, od početka travnja kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe na 21 distribucijskom području imat će nižu cijenu plina od 0,3 do 4,7 posto, dok će na 11 distribucijskih područja poskupjeti i to od 0,5 posto do 10,3 posto, donosi Večernji.hr. 

Plin će za kućanstva najviše poskupjeti u Zagrebu, čak 10,3 posto, a skuplji plin od travnja bit će na području Osijeka (6,4 posto), Varaždina (3,4), Zaboka (3,3), Križevaca (0,7 posto).

Plin će najviše pojeftiniti na području Koprivnice, čak za 4.7 posto. Jeftiniji plin imat će i kućanstva u Krapini (2,9), Čakovcu (2,2), Đurđevcu (0,8), Bjelovaru (0,7), Pitomači (0,4 posto).

Prema odlukama Here, Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZ-Opskrba) bit će opskrbljivač u obvezi javne usluge na ukupno 13 distribucijskih područja, E.ON Plin na sedam, a Zagorski metalac iz Zaboka i Međimurje plin iz Čakovca u po dva distribucijska područja. Opskrbljivači u obvezi javne usluge za po jedno distribucijsko područje ostaju - Brod Plin, Dukom plin, EVN Croatia Plin, HEP Plin, Plin Konjščina, Plinara (Pula), Plinara istočne Slavonije, Termoplin i Zelinske komunalije.

Iskazano kao prosjek za 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, krajnja cijena će od 1. travnja 2021. biti manja za 0,3 posto u odnosu na prosječnu cijenu plina u razdoblju do 31. ožujka 2021. godine, napomenuli su iz Here.

Inače, većina kućanstava nalazi se u tarifnom modelu TM2 (raspon godišnje potrošnje plina od 5.001 do 25.000 kWh), a prosječna je godišnja potrošnja kućanstava u Hrvatskoj oko 11.000 kWh.

Na Herinim mrežnim stranicama građani putem aplikacije iPlin (informator Here za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom) mogu provjeriti koliko su, s obzirom na svoju potrošnju, plin plaćali do sada, a koliko će plaćati po novome.

U Hrvatskoj je trenutno 651.710 krajnjih kupaca plina kategorije kućanstvo, od čega 563.081 kućanstava koristi javnu uslugu opskrbe plinom (kupuju plin po reguliranim uvjetima), što čini udio od 86,4 posto, dok se preostalih 13,6 posto odnosi na kućanstva koja kupuju plin prema tržišnim uvjetima.

Ukupna potrošnja plina u kategoriji kućanstava u 2019. godini iznosila je 5.781 gigavatsati (GWh), pokazuju podaci Here. "

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook