Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova slikovnica Jasne Balaško oduševit će najmlađe i podučavati ih

Slikovnica Miško i prijatelji predstavljena je u Oroslavju


Izuzetno zanimljiva slikovnica Jasne Balaško, s pričama i slikama koje nas vode po Zagorju, predstavljena je u četvrtak, 10. studenoga, u gradskoj knjižnici Oroslavje.

Slikovnica 'Miško i prijatelji' obuhvaća pet mjesta u Zagorju, kroz koja nas vodi Miško Škrapić, Krapinske Toplice, Zabok, Pregrada, Sveti Križ Začretje i Bedekovčina, kao i rijeke, rječice, potoke i bajere koji ih povezuju.

Putujući kroz Zagorje njegovim vodama, Miško nas uči o biljnom i životinjskom svijetu koji živi u vodi, o običajima naših predaka koje ne bismo trebali zaboraviti, ali i mnogočemu što je važno znati u životu.

Uz edukativni sadržaj, slikovnica odgaja djecu, npr. kako se pristojno ponašati i zajedno igrati, potiče timski rad i druženje... Slikovnica je riznica zaboravljenih igara - brojalica, pitalica, dječjih pjesama (Božje igre, Čvorak...), koje nas podsjećaju kako se lijepo može igrati bez igračaka. Također, svaka je priča podsjetnik na međusobnu vitalnu povezanost svih bića, njihovu međuovisnost.

Kada govorim o Mišku Škrapiću, govorim u ime nas, i djece i odraslih, kojima su namijenjene njegove priče, poučne i prožete blagim, zdravim, svakidašnjim humorom, njegov pogled iz vode, njegova neizgovorena molba da čuvamo sav svijet oko sebe, pazeći što ostavljamo djeci, poručila je autorica, koja je do sada, uz tri knjige kratkih priča, izdala četiri slikovnice, od kojih su tri o Mišku – ribici koja upoznaje djecu plivajući krapinom, Bednjom i Sutlom.

Predstavljanje slikovnice organizirala je Udruga mladih Feniks, a nastala je uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i AquafilaCRO d.o.o.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook