Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVA PANDEMIJA: Svaka treća žena je premlaćena, silovana ili zlostavljana

Ne budite promatrači, reagirajte, zaustavite nasilje prema ženama!


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas, 25. studenoga, u znak sjećanja na tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike. Toga datuma 1960. godine dao ih je pogubiti diktator Rafael Trujillo radi njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Sestre Mirabal, "Las Mariposas" (Leptiri), postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje prema ženama problem je pandemijskih razmjera, jer je najmanje jedna od tri žene na svijetu bila premlaćena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana tijekom svojeg života, a zlostavljač je u većini slučajeva osoba iz njezine bliže okoline.

Kad je Hrvatska u pitanju, zapravo je nevjerojatno da se zlostavljanja žena u današnje vrijeme još uvijek vrlo često ne prijavljuju, a i kad se prijave, uglavnom su neadekvatno kažnjena. No, ipak, činjenica je da iz godine u godinu raste broj kaznenih djela, što je pokazatelj da policija ipak 'sve ozbiljnije' tretira nasilničko ponašanje u obitelji.

Naime, višegodišnji trend porasta broja kaznenih djela kriminaliteta počinjenog nasilničkim ponašanjima prema članovima obitelji/bliskim osobama u Republici Hrvatskoj nastavio se i u 2022. godini, dok je ukupan broj kažnjivih radnji nasilja u obitelji (prekršaja i kaznenih djela) i dalje u padu. Tako je u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano 10,8 % više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1.571 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne, 2021. godine (1.418 žrtava), kao i 6,5 % više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji). S druge strane, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja žena žrtava prekršaja nasilja u obitelji – u prvih 10 mjeseci 2022. godine broj žena žrtava prekršaja nasilja u obitelji je 4.748, u odnosu na 4.987 žrtava 2021.

-Porast broja kaznenih djela kaznenopravne zaštite obitelji/bliskih osoba u velikoj mjeri je rezultat napora koje policija ulaže u svakodnevnu nadzorno-usmjerivačku djelatnost s razine nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije i policijskih uprava te kontinuirane, ciljane i primjenjive edukacije policijskih službenika u prepoznavanju i ispravnoj kvalifikaciji nasilničkih ponašanja počinjenih na štetu članova obitelji/bliskih osoba. Drugim riječima, takva vrsta nasilja češće se tretira kao kazneno djelo nego kao prekršajno djelo – pojašnjavaju iz policije.

Nažalost, i broj ubojstava žena te ubojstava žena od strane bliskih osoba ove godine je također u porastu. U prvih deset mjeseci 2022. godine ubijeno je 13 žena (od ukupno 26 ubojstava), dok je u istom razdoblju 2021. godine od ukupno 26 ubojstava njih 11 počinjeno na štetu osoba ženskog spola. U odnosu na ubojstva počinjena na štetu članova obitelji/bliskih osoba, u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 19 ubojstava (12 počinjeno na štetu žena), što je za 35,7 % više za u odnosu na isto razdoblje 2021. godine kada je evidentirano 14 ubojstava (8 počinjeno na štetu žena). U navedenom razdoblju 2022. evidentirano je 6, a 2021. godine 3 ubojstva žena koja su počinili intimni partneri.

Potaknuto nedavnim događajima stradavanja žrtava pogođenih nasilničkim ponašanjem bliskih osoba, Ravnateljstvo policije je policijskim upravama uputilo smjernice za postupanje policije u kriminalističkim istraživanjima kažnjivih djela počinjenih na štetu bliskih osoba. Navedenim smjernicama je, između ostalog, skrenuta pozornost na obvezu procjene rizika od ponavljanja nasilničkog ponašanja i/ili nastupanja težih oblika nasilja, odnosno utvrđivanja rizičnih faktora koji ukazuju na mogućnost (ponavljanja) nasilničkog ponašanja.

Tako je svim policijskim upravama dostavljen Obrazac rizičnih faktora za ponavljanje nasilničkog ponašanja kojeg su policijski službenici temeljne i kriminalističke policije u obvezi koristiti te od 1. studenoga 2022. godine dostavljati nadležnom pravosudnom tijelu. Svjesni da je u praksi nužna institucionalizacija suradnje na lokalnoj razini u rješavanju i preveniranju rizičnih i kriznih situacija, temeljem Sporazuma o suradnji djeluju i lokalni timovi - gradski (općinski) timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza.

 -Izgradnja i osnaživanje sustava podrške žrtvama iznimno je važna jer uvelike utječe na spremnost žrtava da iskazuju i prijavljuju kaznena djela. Stoga je u okviru proaktivnoga pristupa potpisan Sporazum između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave i  Udruge za podršku žrtvama i svjedocima o suradnji u provedbi pilot projekta koji se odnosi na upućivanje žrtava Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 – kažu iz policije koja je poslala i važnu poruku svim građanima. - Ne budite promatrači, reagirajte, zaustavite nasilje prema ženama! Budite aktivni u izgradnji našeg društva s nultom stopom tolerancije na nasilje! – poručuju iz policije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook