Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova istraga protiv Zdravka Mamića

ŽDO sumnja da je Dinamo malverzacijama iz 2018. godine oštećen za 597.953 kune, dok je Mamiću pribavljena nepripadna imovinska korist u tom iznosu.


Županijsko državno odvjetništvo iz Zagreba pokrenulo je istragu protiv predsjednice Uprave GNK Dinama Vlatke Peras, odbjeglog bivšeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića i nekadašnjeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana koje sumnjiči da su malverzacijama oštetili Dinamo za 587.953 kune, piše HRT.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da se Kodžoman i Peras sumnjiče za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok se Mamić sumnjiči za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zagrebački ŽDO je precizirao kako sumnja da su Kodžoman kao predsjednik Uprave Dinama i Peras kao članica Uprave kluba zadužena za opće poslove, među kojima je i odjel nabave, kupovali Mamiću, na njegov zahtjev i Dinamov trošak, raznu tehničku i drugu robu.

Tužiteljstvo je izvijestilo da Peras sumnjiči za odobravanje narudžbi, a Kodžomana da je svojim potpisom odobravao plaćanje robe, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe kluba, već za potrebe Mamića.

ŽDO je dodao da je Dinamo tim malverzacijama iz 2018. godine oštećen za 597.953 kune, dok je Mamiću pribavljena nepripadna imovinska korist u tom iznosu.

Riječ je o kraku afere SMS u kojoj je Mamić bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi davao mito i vrijednu informatičku opremu u zamjenu za izradu lažne SMS prepiske kojom je Varga trebao dokazati da su Mamić i nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih procesa, zbog čega se Vargi sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Blažu Curiću za pomaganja.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Visoki kazneni sud potvrdio je u listopadu 2021., odbivši žalbe Uskoka i optuženika, prvostupanjsku presudu osječkog suda kojom je Varga osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač Curić na dvije godine zatvora, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook