Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova ideja protiv HDZ-a: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila


Kako doznaje Index iz izvora bliskih koaliciji Rijeke pravde, danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godine dana te napravila samo nekoliko ključnih stvari - promijenila izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smijenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog odvjetnika i eventualno ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan LeX AP, kojeg je HDZ progurao kako bi spriječio curenje informacija o korupcijskim aferama u javnost.

Mandatar takve vlade bila bi osoba koja se kandidirala na izborima, što isključuje Zorana Milanovića. Kako doznaje Index, jedan od čelnika oporbenih stranaka je s tom idejom danas došao Peđi Grbinu, predsjedniku SDP-a i čelniku koalicije Rijeke pravde. Grbin je rekao da bi podržao takvu ideju, ali uz uvjet da mandatar takve vlade ne bude mostovac Nikola Grmoja.

Nadalje, jedan od čelnika anti-HDZ-ovske koalicije će danas kontaktirati i predsjednika Zorana Milanovića te mu predložiti tu ideju. Namjera je da se za mandatara odabere ozbiljna osoba na koju se može računati da će napraviti dogovorene ključne točke, a da osim toga bude riječ praktički o tehničkoj vladi.

Kad se realiziraju tih ključnih nekoliko točaka plana, koje bi po mišljenju čelnika anti-HDZ-ovske oporbe osigurale poštenije izbore, raspisali bi se novi izbori.

Što se pak tiče današnje ideje Mosta da se 76 ruku protiv HDZ-a skupi u suradnji s Mostom i DP-om, a bez Možemo i SDSS-a, iz SDP-a neslužbeno poručuju da na to ne bi pristali jer bi tako praktički prepustili cijelu vladu desničarima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook