Prethodni članak
Sljedeći članak

NOĆ MUZEJA U ZAGORJU: Slike, teleskop i snježni top


Ovogodišnja, sedamnaesta Noć muzeja, održat će se 28. siječnja u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. To znači u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika „adaptirale“ na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima, uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja kulturnih događaja , a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su u cijelosti izostali u statistikama muzejskih posjetitelja – piše u obrazloženju Hrvatskog muzejskog društva, organizatora ove tradicionalne muzejske manifestacije. Dakle, najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama pridonijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Tako će biti i ove godine.
Prema raspoloživim informacijama u Krapinsko-zagorskoj županiji Noć muzeja obilježit će se u Klanjcu, Krapini, Zaboku, Pregradi, Zlataru i Radoboju.


Snježni top u Klanjcu
Od pet ustanova Muzeja Hrvatskoga zagorja ,ovogodišnja Noć muzeja obilježit će se samo u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu. Prema riječima muzejskog savjetnika Božidara Pejkovića, u dvorištu Studija Galerije Antuna Augustinčića u petak, 28. siječnja, bit će od 18 d0 22 sata organizirana konceptualna izložbena akcija „ Nemogući uvjeti“ splitskog umjetnika Vedrana Perkova. Rođen je 1972. godine. Diplomirao je slikarstvo 2002. godine na Akademiji Brera u Milanu. Radi kao docent na Odsjeku slikarstva Odjela za likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu. Dobitnik je niza nagrada.
-„Stroj za proizvodnju umjetnog snijega stvara snježni zapuh u vanjskom prostoru Studija Galerije Antuna Augustinčića. Simulirana snježna oluja fingira silu prirode. Spektakl vremenske nepogode, sudara prirodnih elemenata, nemogućih vremenskih uvjeta umjetno je proizveden. Buka koju stroj generira dodatno naglašava artificijelnost situacije. Sve je lažno, i ne pokušavam to skriti- kaže Perkov.
Nemogući uvjeti u Noći muzeja '22 održat će se bez obzira na vremenske uvjete i sukladno epidemiološkim uvjetima. Prijenos uživo moći će se pratiti putem poveznice https://www.facebook.com/Studio-Galerije-Antuna-Augustin%C4%8Di%C4%87a-1231061223718204/, a uvjete za njihovo ostvarenje pomogli su osigurati Ski klub Stars, Sveti Križ Začretje (snježni top), Kulturni centar Klanjec (druženje na otvorenom) i Kućni kolektiv, Klanjec (prijenos programa uživo).


Krapinske staze i puti
Galerija grada Krapine u ovogodišnjoj će Noći muzeja sudjelovati digitalno. Na mrežnoj stranici i YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina moći će se pogledati dvije izložbe održane prošle godine u krapinskoj Galeriji -izložba nakita Stjepana Balje „Moje staze, moji puti“ i 9. zagorski likovni salon, te dvije virtualne izložbe -Međunarodna izložba maski i izložba pisanica- kaže kustosica Vesna Kunštek. .
Izložba nakita Stjepana Balje bila je prošle godine postavljena, tijekom svibnja i lipnja.Bila je to jubilarna 50. samostalna izložba nakita, „objekata“, ukrasnih predmeta kućnog interijera i slika sakralnih motiva zlatarskog majstora Stjepana Balje iz Zaprešića. Autor se predstavio unikatnim nakitom u zlatu, srebru, bakru, mjedi, prirodnim tvorbama, staklu.
Najveća trijenalna žirirana likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj , 9. zagorski likovni salon, bila je otvorena potkraj lipnja prošle godine, na kojoj je sudjelovalo 89 autora sa 137 radova. Zbog pandemije virtualno su održane Međunarodna izložba maski i Međunarodna izložba pisanica.


U Zaboku između stvarnog i digitalnog
Gradska galerija Zabok s voditeljicom Bojanom Birač u Noći muzeja nastavlja sa zajedničkim projektom Galerije i Škole za umjetnost, dizajn,grafiku i odjeću, što podrazumijeva izložbu učeničkih radova. Od 11 do 12 sati održat će se radionica pod vodstvom prof. Nikoline Ptičar. U podne bit će otvorenje izložbe „Ispod površine“, u sklopu koje će se organizirati panel rasprava o temi „Umjetnost između stvarnog i digitalnog u uvjetima globalne krize“. Osim učenika, sudjelovat će i predstavnici Grada. U realizaciju spomenutog projekta aktivno su uključene prof. Anuška Alfirević i Carmen Bažura Potočić.


Astronomska noć u Pregradi
Muzej grada Pregrade obilježit će Noć muzeja '22. nizom zanimljivih i atraktivnih događanja. Manifestacija će započeti u 18 sati u galeriji Muzeja putopisnim predavanjem „Iza Mjesečevih planina“ koje će održati poznati zagorski književnik Hrvoje Ivančić.
Nakon virtualnog putovanja u Afriku, u 20 sati slijedi popularno-znanstveno predavanje „Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama“, koje će održati varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek. Potom će mladi Pregrade ukratko predstaviti projekt „Zvjezdane staze“, nakon čega u 21 sat slijedi zajednički odlazak Lenartovim stubama do Vrha Pregradskih, gdje će svi zainteresirani, uz pomoć teleskopa, moći promatrati noćno nebo. U Vrhima Pregradskim, kod Lenartovih stuba, nedavno je postavljena kućica s teleskopom. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.


Lokomotive u Zlataru
U zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti u 18 sati bit će otvorenje retrospektivne izložbe uglednog varaždinskog slikara Branka Bobića. Rođen je 1943. godine. Počeo je slikati 1969. godine, kada je imao i prvu izložbu. Sudjelovao je na šezdesetak izložbi u Hrvatskoj i svijetu, među kojima i na izložbi slikara Zagorja i Međimurja. U Zlataru izlaže gotovo trideset ulja na platnu upoznajući likovnu publiku sa svojim slikarskim opusima: „Cvijeće“, „Vedute Varaždina“, „Zidovi“, „Pejzaži“ i „Lokomotive“. Posljednjih godina slike s motivom lokomotiva parnjača privlače najveću pozornost. „Njegovi vlakovi su prije imaginarij muzealnog nostalgičara nego zapis rekonstrukcijskog karaktera, a krovovi, ulice i trgovi grada nose tek melankoliju nekog, već imaginarnog, stančićevskog Varaždina“, naglašava kritičar Marijan Špoljar. Zlatarska izložba otvorena je do 20. veljače.
U glazbenom intermezzu sudjelovat će kvartet mladih tamburaša „Črni Tomaši“ iz Lobora. Na stranici Noć muzeja postavljena je poveznica na ZOOM sastanak koji će se održati 28.1.2022. u 18 sati iz Galerije izvorne umjetnosti. Preko te poveznice svi zainteresirani moći će pratiti prijenos uživo. Postavljen je i video na YouTube kanalu- kratki video isječak s fotografijama izloženih Bobićevih slika.

Muzej Radboa

Muzeju Radboa to je šesto sudjelovanje u Noći muzeja te je organizirao događanja povodom ove muzejske manifestacije u stvarnom vremenu i prostoru, sa posjetiteljima. U suradnji s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom pripremljeno je niz zanimljivih znanstvenih radionica za djecu koje će se provoditi od 9:30 do 13:30 sati u Muzeju Radboa. To su radionice: RM@ART" radionica (voditeljice: Ana Brcković i Josipa Kapuralić),
"Stijenski ciklus" i "Zemljina vremenska linija" (voditeljice: Iva Kolenković Močilac i Ana Maričić). Od 15:00 do 22:00 sata moći će se razgledati muzejski postav kao i izložba nastala u suradnji s Muzejem grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina. Izložba pod nazivom „Rudnik koji život znači -skrivena rudarska baština Zagorja“ postavljena je u Hiži vinove loze, Radoboj 35, nasuprot Muzeja Radboa. Prilikom ulaska u prostor Muzeja i Hiže vinove loze obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook