Prethodni članak
Sljedeći članak

Nikolina je oboljela od akutne limfoblastične leukemije i treba našu pomoć

Ples, igru i pjesmu jedanaestogodišnja Nikolina zamijenila je kemoterapijama u KBC – u Rebro


Nikolina, prekrasna jedanaestogodišnja djevojčica, učenica 5.a razreda OŠ Konjščina, još je do jučer živjela tipičan dječji život provodeći vrijeme u uobičajenim aktivnostima. Nakon odrađenih redovnih školskih sati odlazila je na probe školskog pjevačkog zbora u kojemu je bila vrlo uspješna. U slobodno vrijeme aktivno je sudjelovala u radu dječjih sekcija mjesnih udruga - Odred izviđača Ivančica i Dobrovoljno vatrogasno društvo te je u susjednoj Zlatar Bistrici bila aktivna članica mažoretkinja. Taj sklad prekinulo je saznanje da boluje od teške bolesti koja će zauvijek izmjeniti njezin životni put.

Težak udarac

Nikolina je jedno od četvero djece iz obitelji Herak. Majka Jadranka i otac Ivica podizali su svoju djecu radeći normirane poslove u različitim tvrtkama. Pitate li njihove sumještane, o njima ćete čuti samo riječi hvale. Požrtvovni, radišni, vrijedni… No, za njihov trud i marljivost život ih nije nagradio, nego im je zadao težak udarac. Njihovoj Nikolini dijagnosticirana je teška bolest - akutna limfoblastična leukemija, koja je prekinula njihov uobičajeni stil života. Naime, tijekom pregleda liječnice školske medicine ustanovljeno je kako dijete ima neuobičajeno velik trbuh, što je bio i jedini znak bolesti. Kad se izvadila krv i stigli nalazi, postalo je očigledno u kojem smjeru će sve krenuti dalje. Zaprimljena je na onkologiju KBC-a Rebro u Zagrebu i počela primati kemoterapije. Sukladno njenoj vedroj i pozitivnoj osobnosti, na pitanje kako se osjeća, uvijek će odgovoriti 'dobro'. Iako ne smije iz svoje bolničke sobe i sve su oči uprte u nju, ne zamara se time nego redovito ispituje za zbivanja u rodnom Bočadiru. Brine je kako je narušen život njenoj obitelji zbog njene bolesti. I sama je svjesna činjenice da njeni roditelji ne idu na posao jer su svakodnevno uz nju u bolnici. Također je brine i kako njezin mlađi brat provodi svoje vrijeme i nedostaje li mu normalan život koji su do sada vodili. Trenutno svu brigu oko njegovog školovanja na sebe preuzimaju starija braća.

Šture liječničke procjene

Liječničke procjene još uvijek su šture. Ne može se prognozirati budućnost, no sigurno je da mogućnost izlječenja ovisi o stupnju proširenja stanica leukemije. Trenutno su poduzete sve mjere kako bi se utjecalo na remisiju bolesti, a put do dugoročne prognoze trebat ćemo još malo pričekati. Do kraja mjeseca znat će se kako je prvi val kemoterapije utjecao na dijete i postoji li šansa da se malignu bolest napadne nekim pametnim lijekom koji često nije odobren od strane HZZO - a. Također, svakodnevni odlasci u Zagreb, kako bi dani na onkologiji njihovoj djevojčici bili što ugodniji, za roditelje predstavlja velik trošak. Njihov život sada je postao dvostruk. Uobičajeni troškovi i kreditna zaduženja bez obzira na novonastalu situaciju svakodnevno dolaze na naplatu, stoga trebaju pomoć dobrih ljudi koji imaju sluha za nevolju koja ih je snašla. Također, obitelj zahvaljuje svim donatorima koji su svojim donacijama već pomogli u prikupljanju sredstava za njihovu Nikolinu.

I vi možete pomoć obitelji Herak

Uplatu možete izvršiti na broj žiro računa:

IBAN: HR1823600003118432094

SVRHA PLAĆANJA: Donacija za liječenje Nikoline Herak

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT/BIC: ZABA HR2X

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook