Prethodni članak
Sljedeći članak

Ni ove godine HZZ Područni ured Krapina neće s partnerima obilaziti škole u KZŽ radi promocije deficitarnih zanimanja

HZZ podsjećaja na usluge koje redovno provode, a tiču se pomoći kod odabira budućeg profesionalnog puta.


Budući da zbog okolnosti uzrokovanih korona virusom drugu godinu za redom Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina neće s partnerima obilaziti škole u KZŽ radi promocije deficitarnih zanimanja, podsjećaju na usluge koje redovno provode, a tiču se pomoći kod odabira budućeg profesionalnog puta.

Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža uslugu profesionalnog usmjeravanja učenicima završnih razreda osnovne škole, učenicima srednje škole te nezaposlenim osobama, zaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja. Prema rezoluciji o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju koju je donijelo Vijeće ministara EU u svibnju 2004. godine, profesionalno usmjeravanje čini skup različitih aktivnosti koje pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života, kako bi donijeli odluke o obrazovanju, osposobljavanju i zapošljavanju i upravljali profesionalnom karijerom.

Profesionalno usmjeravanje jedna je od temeljnih funkcija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, funkcija s dugogodišnjom tradicijom, a njezina se realizacija provodi sukladno međunarodnim konvencijama. Zbog promjenjivih uvjeta na tržištu rada i sve veće važnosti cjeloživotnog učenja, primjenjuju se različiti pristupi i jača značaj cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja. Profesionalno usmjeravanje mladih, posebno učenika osnovne škole uključuje profesionalno informiranje i profesionalno savjetovanje, a provodi se u suradnji s osnovnim školama i roditeljima, kao pomoć pri donošenju adekvatnih odluka o izboru obrazovnih programa i zapošljavanja.

60% učenika ima poteškoće prilikom odabira obrazovanja 

Rezultati obrade Ankete o profesionalnim namjerama učenika, koju provodi HZZ svake godine, pokazali su kako približno 60% učenika ima poteškoće prilikom odabira daljnjeg obrazovanja i/ili zapošljavanja te da 30% učenika ima potrebu za stručnom pomoći pri odabiru obrazovnog programa. U profesionalnom savjetovanju učenika individualne mogućnosti i potrebe istražuju se primjenom psihologijske i po potrebi medicinske dijagnostike te kroz razgovor s učenikom o njegovim profesionalnim interesima, sklonostima, planovima, vrijednostima, navikama, školskim i drugim postignućima, slobodnom vremenu i motivaciji. Također se uzimaju u obzir objektivne okolnosti kao što su mogućnosti školovanja, postojeće prepreke i mogućnosti njihovog svladavanja, mobilnost te potrebe tržišta rada sa spektrom postojećih radnih mjesta.

Besplatne usluge

Usluge profesionalnog usmjeravanja pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje su za korisnike besplatne, a savjet o najprimjerenijem profesionalnom odabiru daje se u pismenom i/ili usmenom obliku. Jedan od postojećih e-alata dostupnih korisnicima za samostalno pretraživanje informacija i pomoć u razvoju karijere je portal e-Usmjeravanje. Portal prati tzv. Kompas karijere, alat koji omogućuje pretraživanje informacija prema ciljnim skupinama (učenici, studenti, nezaposlene i zaposlene osobe). Dio portala čine i upitnici samoprocjene koji pomažu korisnicima u procjeni vlastitih interesa i kompetencija u svrhu odabira pravog puta karijere te u procjeni osobina koje su poželjne na tržištu rada poput komunikacijskih vještina, timskog rada i sl.

U cilju osiguranja dostupnosti usluga profesionalnog usmjeravanja najširim skupinama korisnika, aktivnosti su se s učenicima provodile odlaskom tima u osnovne i srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije do ožujka 2020. Međutim, nadalje se zbog prevencije potencijalnog širenja virusa COVID-19 sve aktivnosti obavljaju u sjedištu Područnog ureda Krapina ili na daljinu putem telefonskog informiranja i savjetovanja na daljinu korištenjem dostupnih aplikacija. Jedan od bitnih čimbenika koji utječu na odabir zanimanja je i potražnja za određenim profilima zanimanja na tržištu rada pa je ove godine u HZZ PU Krapina pripremljena publikacija Statističko-analitičko izvješće za potrebe profesionalnog usmjeravanja učenika „Kretanja na tržištu rada 2020. godine“ koja se distribuira školama kako bi i suradnici u školama imali informacije o kretanjima na tržištu rada. Učenicima osnovnih i srednjih škola kao i osobama koje žele napraviti promjenu na profesionalnom putu dostupna je pomoć u obliku profesionalnog savjetovanja u Odsjeku za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje u HZZ PU Krapina, a savjetnicima za profesionalno usmjeravanje korisnici se mogu obratiti i osobno putem telefona 049 382 252 ili e-mail adresu [email protected] .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook