Prethodni članak
Sljedeći članak

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: Žena kod ambulante pala preko škarpe i poginula


Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije u vezi s navedenim događajem

Ispred zgrade Doma zdravlja u Omišu, s visine od četiri metra, na dijelu na kojem nema zaštitne ograde, na pločnik je pala i nedugo zatim od posljedica teškog udarca preminula 67-godišnjakinja iz Kučića, javlja Slobodna Dalmacija.

Policija je tek kratko priopćila kako se nesreća zbila u srijedu oko 18 sati, kako je unesrećena osoba prevezena na pružanje liječničke pomoći u KBC Split, gdje je zatim i preminula, te kako prema prvim informacijama u događaju nema elemenata koji upućuju na kazneno djelo.

Građani su ogorčeni. Na društvenim mrežema upiru prstom u gradsku vlast, prozivaju i gradonačelnika Ivu Tomasovića, neupućeni su, čude se što cijeli prostor ispred zgrade Doma zdravlja nije zaštićen ogradom, pitaju se kako je to moguće, tko je donio takvu odluku te traže krivca za nesreću koja se, smatraju, koliko god bizarna bila, mogla izbjeći.

I u kojoj je svatko mogao sudjelovati, poglavito s obzirom na činjenicu da tim mjestom svakodnevno prođu stotine ljudi.

Nevjerica je na svakom koraku. Svatko ima svoju verziju događaja, a nijedna se previše ne razlikuje. Nesretna je žena, u smiraj dana, kad noć zavlada slabo osvijetljenim platoom pred ulazom u zdravstveni objekt, izišla iz automobila parkiranog uz sam rub neograđenog zemljišta i doslovno zakoračila u ambis.

Udarac o pločnik, uz Jadransku magistralu, bio je koban, liječnici joj, unatoč brzoj intervenciji, nisu mogli pomoći.

Zemljište s kojega je pala žena iz Kučića u vlasništvu je Županije splitsko-dalmatinske, kao i sam Dom zdravlja koji još od šezdesetih godina prošloga stoljeća stoji praktično nepromijenjen.

Mijenjao je uglavnom tek šminku. I ograda je stara. Ali još uvijek drži. Tamo gdje je ima. A nema je, niti je ikada ograde bilo, na dijelu puta kojim se dolazi do Doma zdravlja. I gdje Omišani, unatoč zabrani, imaju običaj parkirati svoje automobile.

Tako je za Slobodnu Dalmaciju rekao i Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Pogodila ga je tragedija, izražava sućut obitelji nesretne žene, ali i nemoćno širi ruke.

- Ne znam što da vam kažem... Bio je to splet nesretnih okolnosti. Obitelj je sada nemoguće utješiti, a opravdanja nema smisla tražiti, jednako kao ni krivce jer ih naprosto nema, ovo je bio događaj koji se nije mogao ni predvidjeti ni spriječiti, uostalom, nikada ništa slično nismo u Domu zdravlja zabilježili - govori Rađa.

Pitamo ga zašto na tom dijelu nema ograde i hoće li možda sada biti postavljena, a on odgovara kako ograda na tom dijelu nikada nije bila predviđena jer je to put na kojemu ne bi ni smjelo biti zaustavljanja i parkiranja, što je i prometnim znakom jasno obilježeno.

- Ono što mogu najaviti jest skoru ozbiljnu rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja u Omišu, jer sve ovo dosad bilo je samo unutarnje šminkanje. Već do ljeta nam je plan imati građevinsku dozvolu nakon čega ćemo aplicirati na europske fondove.

Cilj nam je dobiti suvremenije zdanje s još 400, 500 dodatnih kvadrata te uz njega i riješen parking da nam se više ne stvaraju gužve i čepovi koji uistinu nisu dostojni jedne zdravstvene ustanove - veli ravnatelj Rađa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook