Prethodni članak
Sljedeći članak

Nepokretnu staricu otpustili iz bolnice pa je greškom odvezli - pazite - na otok Vis


Kako je moguće da je naša baka otpuštena s liječenja, a da o tome nismo obaviješteni? Pita se to obitelj 74-godišnje žene koja je provela 12 sati u sanitetskim kolima...Trebala je samo doći na drugi kraj grada, a završila je na satima udaljenom otoku, javlja RTL Danas.

Uobičajeni bolnički otpust pretvorio se propust. Umjesto u Split, i to dva kvarta od splitske bolnice, 74-godišnja pacijentica je sanitetskim prijevozom iz splitskog KBC-a prebačena na otok Vis.

Iako joj je adresa prebivališta na otoku, posljednjih mjeseci boravila je u Splitu, kod obitelji. Tvrdi kako ih o otpustu iz bolnice nitko nije obavijestio.

Poziv su dobili od vozača saniteta tek kada su staricu dovezli na Vis i shvatili da na adresi ne živi nitko.

"Da je majka dvanaest sati putovala trajektom u jednom smjeru, vraćala se u drugom smjeru u Split samo zato što je netko napravio jako veliki propust u toj bolnici. Neshvatljivo mi je kao liječniku da se takvi propusti uopće mogu dogoditi", poručio je sin pacijentice Matko Božić.


Obitelj ističe da su liječnici u bolnici tijekom liječenja učinili sve kako bi teško bolesnu pacijenticu izliječili, no propust koji su počinili baca sjenu na njihov dobar rad. O svemu se očitovala i bolnica.

"Pacijentica je uspješno izliječena od životno ugrožavajućeg stanja. Za vrijeme boravka u KBC-u Split uredno je komunicirala s osobljem i s obitelji. Njena adresa na Visu jedina je službena adresa u medicinskoj dokumentaciji. S navedene adrese je dovezena na liječenje i pacijentica je sama potvrdila da ju se na tu adresu treba vratiti", poručili su iz bolnice.

Da je došlo do organizacijskog propusta, zaključak je i županijskog Povjerenstva za prava pacijenata koje se odmah sastalo.

"Propust je postojao u smislu organizacije, u smislu komunikacije, u smislu obaviještenosti pacijenta o tijeku liječenja i članova obitelji, što je svakako nešto što je pretpostavka kvalitetne i učinkovite zdravstvene zaštite i nešto na čemu je svakako potrebno kontinuirano raditi i usmjeravati pažnju u svim segmentima zdravstvenog sustava", istaknula je članica Povjerenstva Petra Dulčić Kardum.

Obitelj je odlučila angažirati i odvjetnika i napisati pritužbu bolnici i Ministarstvu.

"Dogodilo se sada mojoj majci, sutra se može dogoditi nekom drugome. Ovdje u sustavu te bolnice nešto ne funkcionira. Ljudi moraju shvatiti da se nešto drastično mora promijeniti", upozorava sin pacijentice.

Iako slovi kao jedna od najstručnijih bolnica u Hrvatskoj, kojoj gravitira veliki broj pacijenata, propust iz ove priče ne amnestira ih od odgovornosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook