Prethodni članak
Sljedeći članak

Nema više "gospodina" i "gospođe": Njemačke željeznice uvode veliku promjenu

Tužitelj je dobio i odštetu...

  • vlak rampa

    Foto: Facebook/PZ KZŽ


Viši zemaljski sud u Frankfurtu obvezao je Njemačku željeznicu (Deutsche Bahn) da od s prvim danom iduće godine osigura da se svojim korisnicima obraća na rodno neutralan način prilikom online rezervacije karata.

Oduka o rodno neutralnom obraćanju kupcima dolazi nakon što se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško.

Konkretan slučaj se odnosio na rezervaciju karte preko Deutsche Bahna od Berlina do Braunschweiga putem interneta. Prilikom registracije i prilikom kupnje bio je izbor samo "gospodin" ili "gospođa". Bez tog odabira, kupnja karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog spola, oslovljena sa "gospodine", naknadno je podnijela pritužbu zbog diskriminacije.

Njemački sud je u utorak presudio da će se željeznica morati suzdržati od "diskriminacije tužitelja nebinarnog spola zahtijevajući da se pri korištenju ponuda tvrtke oslovljava s g. ili gospođo", prenosi Fenix magazin.

Prema odluci, individualna komunikacija s tužiteljem mora se odmah promijeniti. Viši zemaljski sud tužitelju je dosudio i odštetu od 1.000 eura.

Oštećena stranka rekla je kako "pripisivanje muškosti" doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa.

Ravnateljica Ureda za provedbu jednakog postupanja Vera Egenberger rekla je kako se nada "da Deutsche Bahn neće čekati kraj godine da uredi svoju web stranicu".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook