Prethodni članak
Sljedeći članak

NEMA POPUŠTANJA MJERA: 'Produljujemo mjere do 31. siječnja'

  • Emica Elvedji/PIXSELL - stožer

    Emica Elvedji/PIXSELL


Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije. Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794.

Ministar Božinović potvrdio je da mjere ne popuštaju do 31. siječnja. - Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Do 31. siječnja, radi se o tri odluke, do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu - potvrdio je Božinović, prenosi  N1.

- Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje je zbog očekivano dužeg boravka u zatvorenom prostoru može utjecati na brzinu širenja virusa. Stoga upravo sada moramo biti još svjesni toga rizika i važnosti samodiscipline u provođenju temeljnih epidmioloških preporuka - dodao je Božinović.

Na novinarsko pitanje koje brojke bi trebale biti za popuštanje mjera, Božinović je odgovorio sljedeće. - Radi se o cijelom nizu faktora. Mi imamo pozitivne trendove. Kao što smo kazali na prošloj konferenciji, još uvijek ne možemo podvući crti iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom. Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi, s obzirom na to da će se velik broj ljudi vratiti na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze - rekao je.

Cijepljeno je do sada 24.759 osoba. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak  iznio je podatke o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. - Ukupno smo testirali 6.742 u protekla 24 sata. Prije tjedan dana, 1.1. smo imali 1.170 novih slučajeva korone, 5.631 testirana osoba u Hrvatskoj. 25.12. smo imali 1.643 novoboljela od 6.164 testiranih. Podsjetio bih vas da smo 27.11., kad smo počeli uvoditi ove mjere, imali 4.080 novoprijavljenih slučajeva u jednom danu. Trenutna naša 14-dnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika je 351,8 i mi smo po tome na 14. mjestu od 27 zemalja EU-u, dakle, na sredini. Podsjetio bih vas da smo 27.12.2020. imali incidenciju 974 i bili smo na 26. mjestu na ljestvici zemalja EU-a od 27 - kazao je Capak. USKORO VIŠE DETALJA

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook