Prethodni članak
Sljedeći članak

Ne želi se cijepiti 64 posto zaposlenih u školama

Najveći interes za cijepljenje je u Koprivničko-križevačkoj županiji, a najmanji u Dubrovačko-neretvanskoj


Ministarstvo znanosti i obrazovanja prikupilo je podatke o cijepljenju nastavnika i drugog školskog osoblja. U prosjeku se ne želi cijepiti čak 64 posto zaposlenika i nastavnika, prenosi Index.hr.

Najveći interes za cijepljenje je u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se cijepiti želi 45.66 posto zaposlenika, a najmanji u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje bi ih se cijepilo svega 16.91 posto. U Krapinsko – zagorskoj županiji cijepilo bi ih se 36,43 posto.

"Ukupno je obrazac s djelatnicima ispunilo 1228 škola (od 1365), od preostalih 137 škola, 39 škola otpada na Međimursku županiju gdje je već provedno cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika, napominju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cijepljenje se već provodi i u Primorsko-goranskoj županiji. Ministarstvo napominje i kako su odgojno-obrazovni djelatnici sredinom ožujka već imali organizirano cijepljenje i u Sisačko-moslavačkoj županiji tako da je tamo već cijepljen dio djelatnika.

Sindikat učitelja: Tražimo da učitelji biraju cjepivo, puno se žena boji jednog

Ana Tuškan, tajnica Sindikata učitelja, govorila je jučer za N1 o povratku djece u školske klupe i cijepljenju nastavnika. Rekla je da su reakcije učitelja različite, ovisno o županijama i donesenim odlukama.

"60 posto učenika je u školskim klupama, pa je velik dio učitelja i roditelja zabrinut. Svakodnevno čujemo da se brojke povećavaju. Bolje bi bilo da se odluke donose više po struci", rekla je Ana Tuškan. Kao velik problem ističe mali broj testiranja i asimptomatske slučajeve. Velik problem je da se sve prelama preko leđa učitelja. Imamo suprotstavljena mišljenja, a učitelji i zaposlenici ne donose mjere, oni će ih provoditi", dodala je.

"I širitelji i superširitelji su floskule, to skreće pažnju s problema"

Prokomentirala je izjavu ministra Fuchsa da su djeca širitelji, ali ne superširitelji.

"I širitelji i superširitelji su floskule, to skreće pažnju s problema. Takve priče ne doprinose rješavanju problema. Trebamo se ugledati na zemlje koje su uvele komplete samotestiranja, postoji i praksa cijepljenja roditelja čija djeca imaju kronična oboljenja." Kaže da je izjava da se u 24 sata može prijeći na drugi problem problematična jer ni učitelji ni zaposleni nisu roboti. "Odluke se više-manje donose političkim putem i ne treba čuditi nepovjerenje na terenu", rekla je Tuškan. Sutra će, kaže, imati konkretne podatke o interesu za cijepljenje nastavnog i nenastavnog osoblja.

"Interes postoji, ali velik broj žena ima strahove prema jednom cjepivu. Željeli bismo da se zaposlenicima ponudi mogućnost izbora cjepiva, ipak je u sustavu 86 posto žena. Problem je i što su prioritetnu skupinu podijelili na dvije podgrupe, očito je da cjepiva nema dovoljno. Svi zaposlenici jednako su važni", istaknula je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook