Prethodni članak
Sljedeći članak

[NE NASJEDAJTE] 'Nagradne igre za Lesninu, Konzum i Lidl su lažne i zloupotrijebit će vaše osobne podatke'

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Razne nagradne igre koje kruže Facebook – om nisu nikakva rijetkost. A nisu ni rijetkost prevare vezane uz njih. Kako je priopćila Agencija za zaštitu osobnih podataka, trenutno su im prijavljene tri nagradne igre koje su lažne i gdje se kao jedan od uvjeta za sudjelovanje traži kopiranje i slanje osobne iskaznice.


Priopćenje AZOP-a prenosimo u cijelosti:
Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorava građane da je na društvenim mrežama ponovno uočena pojava lažnih nagradnih igara, generiranih kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova. Trenutačno je riječ o brendovima Lesnina, Konzum i Lidl, čiji organizatori od građana ili sudionika traže dostavu fotografija osobne iskaznice.
S obzirom na to da u konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela il članka 146. Kaznenog zakona (nedozvoljena uporaba osobnih podataka), kao i drugih kaznenih djela, za istraživanje slučaja i procesuiranje počinitelja nadležni su Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Stoga, upućujemo građane da, ako su u kontekstu ovih lažnih nagradnih igara proslijedili podatke nepoznatim osobama, slučaj prvenstveno prijave najbližoj policijskoj postaji.


I ovom prilikom Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva građane na pojačan oprez kada su u pitanju njihovi osobni podaci te da ne prosljeđuju nepoznatim i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.
Također, ako žele sudjelovati u nagradnim igrama, savjetujemo građanima da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru najprije provjere vjerodostojnost i organizatora nagradne igre, kao i izvor objave (bilo da se radi o internetskim stranicama, društvenim mrežama i slično).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook