Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavnici i volonteri iz Gospića, Slatine i Zaboka spremni su za radionice s djecom nakon edukacije u Zaboku

Održana trodnevna edukacija nastavnika, volontera i stručnih suradnika u sklopu projekta
„Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“


U Zaboku, u dvorcu Gjalski, održana je trodnevna edukacija nastavnika, volontera i stručnih suradnika u sklopu projekta „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ u okviru švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Edukacija je započela u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine predstavljanjem Projekta i primjerima dobre prakse osnovnih škola i DND-ova, partnera na projektu. Dvanaest sudionica iz Gospića, Slatine i Zaboka kroz predavanja i radionice prošle su teme dječjih prava i aktivne dječje participacije, održivog razvoja i odgoja za volontiranje. Edukaciju na temu dječje participacije provela je Sanja Škorić iz DND-a Opatija, temu održivog razvoja Ana Rosandić iz udruge Priroda za sve te Jasenka Borovčak iz DND-a Zabok na temu odgoja za volontiranje. Popratni sadržaj edukacije omogućila je udruga Gokul koja je za sudionice pripremila film „Na rubu izumiranja“.

Kako se ovaj projekt provodi u partnerstvu s osnovnim školama dr. Jure Turića iz Gospića i Eugena Kumičića iz Slatine i Društvom „Naša djeca“ Zabok, te u suradnji s Društvima „Naša djeca“ Gospić i Slatina, u ovim će se sredinama u narednom razdoblju provoditi radionice i volonterske akcije s djecom vezane uz teme edukacije, a cilj je da volonterske akcije osmisle djeca osnovnoškolskog uzrasta uz pomoć voditeljica.

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske provodi u partnerstvu s Osnovnim školama dr. Jure Turića iz Gospića i Eugena Kumičića iz Slatine, te Društvom „Naša djeca“ Zabok. Cilj projekta  je edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama, kao i volontera iz OCD-a za razvoj volontiranja, održivih lokalnih zajednica te aktivno sudjelovanje. Korisnici projekta se educiraju putem radionica, konferencija, brošura, studijskih putovanja te supervizijom, a rezultati projekta bit će osmišljanje i provedba volonterskih akcija u njihovim lokalnim sredinama, jačanje kapaciteta školskih volonterskih klubova i odgoja za volontiranje, održivog razvoja i implementacija u svoje nastavne sadržaje. Projektom će se ojačati i međusektorska suradnja škola, udruga i lokalnih zajednica na informiranju i senzibilizaciji djece i građana za važnost volontiranja i odgoja za održivi razvoj svake zajednice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook