Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavnica zatražila učenike da tijekom online ispitivanja imaju na glavi ručnike

Pritužba roditelja učenika zagrebačke Veterinarske škole vezano uz događaj na online nastavi fizike


Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobilo je pritužbu roditelja učenika zagrebačke Veterinarske škole vezano uz događaj na online nastavi fizike. Nastavnica je, naime, zatražila učenike da tijekom online ispitivanja imaju ručnike na glavi. Roditelji su jučer u poslijepodnevnim satima događaj prijavili i ravnateljici škole, piše Jutarnji.hr.

– Dobila sam roditeljski opis situacije i zasad još ne mogu ništa reći jer nemam sve informacije. Zatražila sam nastavnicu da se očituje i razgovarali smo s učenicima. U idućih tjedan dana pozvani su u školu roditelji učenika prvih razreda, kao i učenici, kako bismo detaljno čuli što se događalo. Slučaj je u postupku i više od ovoga ne mogu reći dok ne dobijem sva očitovanja, rekla je Jutarnjem ravnateljica Andrea Đurđević.

Pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje Ivici Lovriću slučaj je neobičan. – Vjerujem da će Agencija za odgoj i obrazovanje dati svoj stav o ovome slučaju, jer je to u njihovoj nadležnosti, kaže Lovrić.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potvrđuju da su jučer popodne primili prijavu roditelja, po čijoj je tvrdnji nastavnica tražila učenike da prekriju glave ručnikom. – Prosvjetna inspekcija zaprimila je podnesak te ga proslijedila Agenciji za odgoj i obrazovanje u nadležno postupanje, budući da je riječ o potrebi stručno-pedagoškog nadzora, kažu u Ministarstvu, iz kojega su očitovanje zatražili i od ravnateljice. Na osnovu njega utvrdit će se postoje li elementi za pokretanje inspekcijskog nadzora.

O dosad nezabilježenom slučaju oglasio se i Školski sindikat Preporod. Priopćenje predsjednika sindikata Željka Stipića. - Svi oni koji se zgražaju nad postupkom kolegice Bosiljke Vidović Kordić iz zagrebačke Veterinarske škole koja je želeći spriječiti pomoć sa strane prilikom online odgovaranja, tražila od učenika da prekriju glavu ručnikom, trebali bi se zapitati što uopće može učiniti nastavnik u situaciji kada učenik zloupotrebljava mogućnost odgovaranja na daljinu. Na ovo pitanje učiteljima i nastavnicima neće odgovoriti ni ravnatelj, ni savjetnik ni ministar. Svi će se oni složiti da je kolegičin potez neumjestan, no nitko od njih neće udijeliti savjet, a kamoli jasan odgovor. Odgovora nema danas, kao što ga nije bilo ni prije više od godinu dana, kada se krenulo s nastavom na daljinu.

Što učiteljima i nastavnicima uopće preostaje? Praviti se da problem ne postoji i učenike ocijeniti ocjenama koje ne proizlaze iz njihova znanja ili učiniti sve, uključujući i bizaran pokušaj zaštite ručnikom, kako bi se učenika ocijenilo ocjenom koja odgovara njegovu znanju i sačuvao dignitet ocjene i ocjenjivanja. Umjesto da se sada na stup srama pribija kolegica koja se pokušala snaći kako je znala i umjela, nemilom događaju treba pristupiti na način da se iz njega izvuče odgovarajuća pouka: U slučaju održavanja online nastave, znanje se provjerava ili usmenim odgovaranjem u školi ili testom koji učenici pišu u školi. Kada Sindikat Preporod priziva zakonske promjene koje će, među ostalim, na drugačiji način riješiti i pitanje ocjenjivanja za vrijeme održavanja online nastave, onda se vodimo ponajprije time da i online škola ostane, koliko je to najviše moguće, Škola. Svi oni koji su se opredijelili za zatvaranje očiju pred ovim problemom, suučesnici su u školocidu kao najozbiljnijoj posljedici pandemije COVID-a 19, stoji u priopćenju Preporoda.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook