Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavlja se projekt 'Zaželi' u 13 općina i gradova: 56 žena brinut će o 336 starih i nemoćnih

U Krapini je danas potpisan ugovor za nastavak projekta Zaželi, II faza Žene za Zagorje s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike


Ravnatelj GDCK Krapina Davor Šimunović istaknuo da je projekt Žene za Zagorje faza I završen krajem studenog te predstavio fazu II. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo CK Krapina, a partneri na projektu su GDCK Klanjec, GDCK Pregrada, obvezni partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, centri za socijalnu skrb Krapina i Zabok te Grad Krapina, Grad Pregrada, Grad Klanjec, općine Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Petrovsko, Radoboj, Tuhelj, Zagorska Sela i Društvo invalida rada Krapina. Ukupna vrijednost projekta je 4.962.921,25 kuna, a financira se bespovratnim sredstvima u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Iznos financiran iz EU fondova je 4,2 milijuna kuna, dakle 85 %, a iznos nacionalnog financiranja je 15 %, 744.438 kuna. Razdoblje provedbe projekta je 16 mjeseci.


- U projektu će biti zaposleno 56 žena na aktivnostima pomoći u kući starijim osobama, na području 13 jedinica lokalne samouprave. Naglasak je na zapošljavanju teže zapošljivih žena kako bi se unaprijedio njihov radni potencijal. Imat ćemo i formalnu edukaciju za 22 žene i automatski će one biti konkurentnije na tržištu rada. Osnažit ćemo i unaprijediti radni potencijal tih žena s nižom razinom obrazovanja, a unaprijedit ćemo i potencijal te pružiti pomoć i podršku našim starijim osobama, kojih će u ovom projektu biti 336 – rekao je Šimunović te istaknuo da su projektu Zaželi I dobili 9,9 milijuna kuna, a u Zaželi II 4,9 milijuna, što je ukupno 14.955.136 kuna. - U Hrvatskom zagorju smo najbolji po povlačenju sredstava iz ovog Europskog socijalnog fonda, vezano za Zaželi I i II, niti jedan grad ili udruga nije toliko uspio povući. Međutim, od svega toga je najbitnije zapošljavanje žena i pružanje usluga krajnjim korisnicima. S ovim potpisivanjem u protekle 4 godine potpisali smo projekte vrijednosti preko 30 milijuna kuna i očekujemo kroz mjesec do dva potpisivanje još jednog projekta na 2 milijuna kuna. Mislim da smo opravdali ulaganje Grada i okolnih općina na način da smo se primili europskih projekata, zaposlili puno ljudi i tako ćemo nastaviti i dalje – zaključio je ravnatelj Šimunović.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Erdelja pozdravio je nastavak projekta, posebice jer su korisnici stalno pitali kad će nastavak. Mi kao Centar provodimo uslugu pomoći u kući, ali za jedan uski krug korisnika koji zadovoljavaju zakonske uvjete, no velike su potrebe i za korisnike van tog socijalnog kruga tako da je projekt od bitne važnosti zbog pomoći takvim ljudima - rekao je Erdelja.


Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Krapina Goran Vukmanić govorio je o samoj važnosti projekta Zaželi, kao programu Vlade RH, koji je započeo 2018. Iz pozicije HZZ-a važan je jer se kroz njega zapošljavanju teže zapošljive skupine. U evidenciji HZZ-a Krapina nezaposleno 56 posto žena. U prvoj fazi projekta Zaželi na području KZŽ zaposleno je 127 žena koje su skrbile za 830 korisnika, u sklopu toga je odobreno 23.201.000 kuna. U drugoj fazi koja je započela 2020. Zaposleno je 190 žena koje skrbe za 1165 korisnika, za što je odobreno 18.491.000 kuna. Još jedan projekt je prošao administrativnu provjeru , vrijedan 1.500.000 kuna, kroz koji se predviđa zapošljavanje 18 žena i briga za 130 korisnika.

 

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović pohvalio je činjenicu da su se udruge aktivirale u povlačenju sredstva kao i sam projekt za koji je rekao da je hvalevrijedan, posebno u ovo izazovno vrijeme kada je kriza pogodilo gospodarstvo i brojne žene ostale bez posla. - Zapošljavanje 56 žena u današnje vrijeme nije mala stvar. Grad Krapina, HZZ, Centar za socijalnu skrb i drugi partneri uvijek su tu – naglasio je Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook