Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavak projektnih aktivnosti u sklopu Lokalnog volonterskog centra „Orkas“ i u šestoj godini provedbe projekta


Udruga mladih Feniks zajedno s partnerima, Krapinsko – zagorskom županijom, Gradom Oroslavjem, Općinom Stubičke Toplice, Općinom Jakovlje, Osnovnom školom Oroslavje, Srednjom školom Oroslavje i Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica uspješno je prijavila nastavak projekta „Lokalni volonterski centar Orkas“ 6.0. Riječ je o nastavku istoimenog projekta koji je započeo u kolovozu 2015. godine, obzirom da je kroz provedene aktivnosti utvrđena potreba za daljnjim razvojem projekta te postojanje velike zainteresiranosti građana za uključivanje u projektne aktivnosti.

Projekt je financiran sredstvima dodijeljenim putem natječaja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 100.000,00 kn. Provedba projekta Lokalni volonterski centar „Orkas“ 6.0 trajat će od siječnja 2021. godine do prosinca 2021. godine.

Opći cilj projekta odnosi se na doprinos sustavnom razvoju volonterstva kroz djelovanje Lokalnog volonterskog centra „Orkas“ u područjima promocije i razvoja volonterstva, edukacije organizatora volontiranja, volontera i građana o volonterstvu te razmjene informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada. Budući da je tijekom petogodišnje provedbe projekta Udruga stekla uvid u problem pronalaženja odgovarajućih volontera u odnosu na potrebe organizatora volontiranja i obrnuto, nastavkom provedbe projektnih aktivnosti u šestoj godini, kao što su edukacija građana putem radionica „Volonterski menadžment u zajednici“ i „Volontiranje na kvadrat“, Udruga mladih Feniks aktivno će raditi na rješavanju spomenutih problema kroz osnaživanje i podizanje opće svijesti o volonterstvu u lokalnim zajednicama Oroslavja, Stubičkih Toplica i Jakovlja.

 

U sklopu projekta organizirat će se Šesti festival volonterizma, kao i razne volonterske akcije te će se nastaviti volonterski program pružanja pomoći u učenju - instrukcije za djecu iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji. S ciljem razmjene iskustava volonterskih centara i organizatora volontiranja, organizirat će se i konferencija „Tragovima volonterstva“, u sklopu koje će organizatori volontiranja moći razmijeniti svoja volonterska iskustva te istaknuti primjere dobre prakse kako bi se na taj način pridonijelo kako promociji i razvoju volontiranja, tako i daljnjem radu i djelovanju lokalnih volonterskih centara te potaknulo i ostale dionike na organiziranje i provođenje volonterskih akcija i programa. U navedenim aktivnostima sudjelovat će udruge i volonteri s područja obuhvaćenog projektom. O svim planiranim aktivnostima građani će biti detaljnije obaviješteni putem lokalnih medija te web i Facebook stranice Lokalnog volonterskog centra „Orkas“ i Udruge mladih Feniks.

Djelovanje Lokalnog volonterskog centra „Orkas“ u šestoj godini provedbe probudit će lokalne zajednice područja obuhvaćenog provedbom projekta budući da će se, sudjelovanjem u aktivnostima projekta i promocijom volonterstva, građane senzibilizirati za volontiranje, pomaganje i društveno koristan rad. Navedeno je u današnje vrijeme prijeka potreba s obzirom na to da volontiranje predstavlja jedan od načina socijalnog uključivanja i integracije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook