Prethodni članak
Sljedeći članak

'Naše ulje traže i stranci, no zasada nam je Hrvatska dovoljno veliko tržište'

Na njivama OPG – a Cesarec u tijeku je berba buča, od kojih proizvode zlatom nagrađivano bučino ulje


U tijeku je berba buča na njivama Obiteljsko – poljoprivrednog gospodarstva Cesarec iz Oroslavja, koje se proizvodnjom bučinog ulja bavi proteklih šest godina. Kako nam je rekao Mladecn Cesarec, ove godine berba kasni dvadesetak dana, zbog kasnije sjetve u proljeće uzrokovane razdobljem kiše. Iako je urod malo slabiji nego lani, zadovoljan je.

Zlato za kvalitetu

Buče pomoću ralice stavlja u redove i ostavlja na njivi još par dana, kako bi se koštica kasnije lakše odvajala od pulpe. A onda slijedi berba kombajnom, koji odvaja košticu, a puplu na njivi ostavlja kao gnojivo. Koštice potom idu na pranje, zatim u sušaru na 70 stupnjeva te na skladištenje. – Ako su dobro skladištene, koštice mogu dugo stajati, tako da ulje radim postepeno, odnosno svakih mjesec dana kako bih uvijek u ponudi imao svježe – pojasnio nam je Mladen. Potražnja za uljem je, kaže, i više nego dobra, jer iako ima sve više proizvođača, ima i sve više potrošača. Iako se proizvodnjom bavi tek šest godina, njegovo je ulje itekako na tržištu prepoznato, obzirom da je za njega u nekoliko navrata dobivao zlato. – Kupci prepoznaju kvalitetu našega ulja i vraćaju nam se, uz preporuke i hvale drugima, na taj način širimo krug kupaca. Tako da tržište više pronalazi mene – ispričao nam je Mladen.

Planovi za povećanjem proizvodnje

Osim na kućnom pragu i na tržnici u Oroslavju i Zaboku te na sajmovima i manifestacijama, prodaju većinom u male dućane, delikatese i suvenirnice u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, ali i duty free shopove. – Često nam se znaju javljati stranci moleći da im šaljemo ulje u neke druge zemlje. Nije to uvijek tako jednostavno, zbog carine, odnosno raznih propisa i zakona koji vrijede u pojedinim zemljama. No, Hrvatska je ionako dovoljno veliko tržište – rekao je Cesarec, stoga su tu i planovi za povećanjem proizvodnje. Trenutno obrađuju 40 hektara zemlje, a u planu je još dodatnih 15 do 20. Posla je puno i ulaganja su velika, jer je usporedno s povećanjem proizvodnje potrebno nabavljati i strojeve, kako bi imao zaokruženi proces proizvodnje od radova na njivi do prešanja. U radove tijekom godine uključena je i obitelj, Mladenu pomažu tata Zvonko i 10 – godišnji sin Vilim. – Bavim se isključivo poljoprivredom, ali ako se čovjek tome posveti, isplati se – kaže Mladen, koji od ove godine u ponudi, osim bučinog ulja, ima i hladno prešano suncokretovo ulje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook