Prethodni članak
Sljedeći članak

'Naše najveće kapitalno ulaganje je novi dječji vrtić, jedan od najljepših i energetski najjačih u Hrvatskoj'

Povodom Dana Grada Klanjca koji se obilježava na blagdan Sv. Florijana, 4. svibnja, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom

  • Gradonačelnik Zlatko Brlek

    Gradonačelnik Zlatko Brlek


ZL: Za početak, kako će se obilježiti ovogodišnji Dan grada?

Naša će proslava biti i ove godine vrlo skromna i svakako u skladu s epidemiološkim mjerama jer nam je zdravlje i dalje na prvom mjestu. Prigodnu svečanost održat ćemo na sam Dan grada uz dodjelu javnih priznanja za ovu, ali i prošlu godinu u kojoj zbog pandemije nismo održali svečanu sjednicu. U nedjelju 9. svibnja ispred kapelice našeg zaštitnika sv. Florijana bit će održana sveta misa za grad, sve naše stanovnike i zagorske vatrogasce, mali on line program pripremaju naši dragi osnovci. Bude li lijepo vrijeme pozivamo naše sugrađane da u nedjelju 9. svibnja prošeću do Cesargrada, a ako su pri dobroj volji snime i koju lijepu fotografiju našeg grada iz ptičje perspektive. Kulturni centar nagradit će nekoliko najuspješnih fotografa amatera, a na lijepo uređenom proplanku kod našeg planinarskog doma ima sad dovoljno mjesta da svi mogu na sigurnoj udaljenosti malo predahnuti i uživati."

Novi dječji vrtić

Z: Koje biste značajnije ostvarene projekte izdvojili u proteklih godinu dana?

Meni osobno, a vjerujem i velikoj većini naših sugrađana, posebno je zadovoljstvo što smo uspješno i prije roka završili najveće naše kapitalno ulaganje – izgradnju novog dječjeg vrtića. Možemo se pohvaliti da je naš projekt izgradnje dječjeg vrtića bio među tri najbolja ocijenjena projekta u Republici Hrvatskoj i među samo tri koji je dobio maksimalnu potporu od 7.440.000,00 kuna iz Programa ruralnog razvoja EU, a ukupna vrijednost izgradnje i opremanja dječjeg vrtića neto površine 620 m2 iznosila je 9.973.954,64 kuna. Veliko je zadovoljstvo znati da u Klanjcu više nema liste čekanja za upis u vrtić koja nas je godinama mučila, da su otvorene nove jaslice, zaposleno novo stručno osoblje, produžen rad vrtića do 19 sati, da imamo prostora i za novu odgojnu grupu ako se pokaže potreba. Klanječkoj djeci i roditeljima svakodnevno je dostupan jedan od najljepših i energetskih najučinkovitijih vrtića u Hrvatskoj. Na cijelom području grada u okviru projekta NEWLIGHT zamijenjeno je 656 postojećih svjetiljki javne rasvjete. Najsuvremenija ekološka javna rasvjeta donijela nam je uštedu od 63%. Za usporedbu, u razdoblju od 1.7.-31.12.2019. za troškove javne rasvjete Grad Klanjec potrošio je 104.607,64 kn, a u istom razdoblju 2020. samo 38.084,55 kn. U proteklom su razdoblju realizirani i značajni redovni projekti u izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je zadnjih godina uloženo više oddva milijuna i sto deset tisuća kuna, a u pandemijskoj 2020.gotovo 600 tisuća kuna. Za ovu godinu preostala je još samo jedna, završna faza izgradnje nogostupa na dionici od Mihanović Dola do Novih Dvora, a u prošlogodišnju dionicu uloženo je 650 tisuća kuna. Modernizirana je i cesta od Klanjca do Dola Klanječkog, uz proširenje postojećeg nogostupa, čije se asfaltiranje očekuje idućih dana.

Izgradnja nogostupa u Gredicama

ZL: Bilo je i manjih, ali značajnih aktivnosti i projekata?

Tijekom 2019. i 2020. godine Grad Klanjec bio je među vodećim hrvatskim gradovima po izdvajanju proračunskih sredstava za predškolski odgoj. Grad Klanjec isplaćuje potporu u iznosu od 2.000 kn za prvo dijete, 3.000 kn za drugo i 4.000 kuna za treće dijete u obitelji. Financijska pomoć roditeljima četvrtog djeteta iznosi 5.000 kuna, a za svako slijedeće povećava se iznos za dodatnih tisuću kuna. Pritom, Grad Klanjec sa 60 posto cijene sudjeluje u plaćanju vrtića za prvo dijete, za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, dok je za treće vrtić besplatan. Jedna od aktivnosti koja je naišla na odličan odaziv i oduševila roditelje je otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće. Iako nije osnivač, Grad redovito pomaže osnovnoj školi pa su tako u protekle tri godine kupljene nove pametne ploče, kako za matičnu školu u Klanjcu, a tako i za područnu u Lučelnici. Učenicima i studentima slabijeg imovinskog statusa kontinuirano se daje financijska potpora, kao i onima koji postižu odlične rezultate tijekom školovanja. Grad subvencionira i nabavu radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce, sufinancira se i učenički prijevoz djeci koja to pravo ne ostvaruju na temelju pedagoških standarda, školska kuhinja. Posebno sam zadovoljan uvođenjem produženog boravka u školi za koji Grad sufinancira plaću učitelja. Klanjec je također među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja sufinancira i linijski prijevoz, konkretno prema Zaprešiću, kako bi njegovi građani brže stigli do Zagreba, za tu svrhu godišnje izdvaja 150.000 kuna. Grad je ove godine osigurao i besplatne plave i žute kante za odvajanje otpada svojim stanovnicima. Pripremljena je sva potrebna dokumentacija za proširenje gradskog groblja, uređenje stepenica na prečkom putu, a posebno vesele novouređena pročelja na vatrogasnom i planinarskom domu. Napravljen je novi multimedijski postav stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdődy, izrađena Strategije razvoja turizma do 2027. godine.

ZL: Kolika su ukupno povučena sredstva od ministarstava i iz europskih fondova i kako ste time zadovoljni?
Od čak 13 novih projekata koje smo pokrenuli, deset ih je u potpunosti realizirano, a tri (izgradnja nogostupa, Kuća EU himni i šetnica s biciklističkom stazom) realiziraju se u fazama.
S obzirom da je većina tih projekata sufinancirana sredstvima europskih fondova, Grad Klanjec nalazi se među 10 najuspješnijih gradova po povučenim EU sredstvima prema broju svojih stanovnika, a to je i najbolji putokaz kako raditi dalje. Vrijednost realiziranih projekata od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. iznosi nešto više od 30 milijuna kuna, a od toga je 12 milijuna kuna europskih sredstava.

ZL: Kako se s obzirom na koronakrizu punio proračun i koliko je kriza utjecala na planove? Na koji je način Grad pomogao svojim obrtnicima i gospodarstvenicima?

Predan rad i kvalitetni programi omogućili su rast proračunskih prihoda na godišnjoj razini od čak 255 % pa je Klanjec vodeći grad u Hrvatskoj po rastu prihoda u odnosu na broj stanovnika. Tako je izvorni proračun u 2016. godini bio 3,98 milijuna kuna, dok je u 2020. iznosio 6,32 milijuna kuna. Izvršenje Proračuna penjalo se pak od 6,6 mil.kn u 2017. do 23,4 milijuna kuna u 2019. godini, što smo uspjeli postići realizacijom kvalitetnih programa financiranih isključivo bespovratnim EU sredstvima. Takav pristup proračunskim novcima omogućio je da i lani u krizi izazvanoj pandemijom COVID - a 19 redovito izvršavamo sve svoje obveze i realiziramo većinu investicija koje smo planirali prije epidemije. Veliko je zadovoljstvo što ova korona kriza nije zaustavila 17 milijuna kuna tešku investiciju Predionice Klanjec. Riječ je o izgradnji skladišta za površine 4000 četvornih metara koje je dovršeno sredinom prošle godine. To je drugi dio ulaganja, koje je započelo 2017., a završeno 2018. godine izgradnjom proizvodne hale i ulaganjem od 45 milijuna kuna kojim su proizvodni kapaciteti povećani za 25-30 posto. Skladište pokriva otprilike 40 dana proizvodnje i omogućuje da jedina takva tvornica u Hrvatskoj svoj gotov proizvod plasira izravno iz Klanjca do svojih kupaca diljem Europe. Grad je izmjenom prostornog plana i oslobađanjem komunalnog doprinosa pridonio ovoj, jednoj od najvećih gospodarskih investicija u županiji. Svoju proizvodnju povećala je i druga tekstilna tvrtka u Klanjcu, Splendor tekstil, koja se može pohvaliti potpisanim ugovorom s njemačkom vojskom za šivanje čak 30.000 komada uniformi u iduće tri godine. U vrijeme korona krize i Grad Klanjec je, dakako, donio žurne mjere za ublažavanje posljedica za gospodarstvenke i građane, kao što je primjerice ukidanje plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama. Tih obveza su bili oslobođeni svi gospodarstvenici koji nisu radili zbog Odluke o mjerama ograničavanja rada u trgovini i uslužnim djelatnostima. Grad smo s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Krapinsko-zagorskoj županiji, što je direktna posljedica zapošljavanja, a ne iseljavanja.

ZL: Nekoliko naznačajnijih projekata ostvarenih tijekom cijelog mandata?
Kad uzmem u ruke svoj predizborni letak iz 2017. drago mi je da mogu pogledati u oči svojim sugrađanima jer je 90% obećanog i ostvareno. Uz financijski najzahjtevniji projekt izgradnje vrtića, kao grad koji se strateški odlučio za održivi razvoj i zaštitu okoliša uspjeli smo realizirati i milijunske investicije u sanaciju odlagališta komunalnog otpada i reciklažno dvorište. Tako je Klanjec u relativnom iznosu (prema broju svojih stanovnika i trendu povećanja) posljednjih godina najviše izdvojio za zaštitu okoliša od svih gradova u Hrvatskoj. Nakon investicije vrijedne čak 9,4 milijuna kuna, sufinancirane od Fonda za zaštitu okoliša sa 73,92%., slika našeg odlagališta otpada Medvedov Jarek u potpunosti se promijenila. Imamo prvo odlagalište u Krapinsko-zagorskoj županiji sanirano prema EU standardima. Izgradnjom reciklažnog dvorište u Medvedovom Jarku vrijednog 2 milijuna kuna, od čega su 1,7 milijuna kuna europska sredstva, omogućili smo našim građanima besplatno odlaganje svih vrsta otpada. Osim novih projekata, u proteklom su razdoblju realizirani i značajni redovni projekti na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je uloženo više od dva milijuna i stodeset tisuća kuna, a preostala nam je još samo jedna, završna faza izgradnje vrlo važnog nogostupa na dionici od Mihanović Dola do Novih Dvora uz županijsku cestu. Iz godine u godinu velike iznose ulažemo u sanaciju klizišta pa je tako bilo i u ovom mandatu u kojem smo uspjeli sanirati nekoliko financijski vrlo zahtjevnih.

ZL: Bliže nam se lokalni izbori. Objavili ste kandidaturu za još jedan mandat na čelu grada. Koji su planovi i želje za idući mandat?

Grad je i do sada poticao razvoj obrtništva i malog poduzetništva kroz subvenciju kamata na kredite za nabavu strojeva i opreme, poticaje u poljoprivredi, a u idućem razdoblju upravo će nove poticajne mjere u gospodarstvu biti u fokusu naše pažnje. Riječ je o bespovratnoj financijskoj potpori za otvaranje prvog obrta za mlade, sufinanciranju uzgoja autohtone vinove sorte Sokol, uzgoja zagorskog purana i novih ekoloških poljoprivrednih nasada, ali organizaciji besplatnih radionica i pružanju stručne pomoći za korištenje EU fondova, prijave na natječaje LAG-a, APRR-a za poduzetnike i poljoprivrednike. Neki od važnih projekata, poput proširenja gradskog groblja, već su pripremljeni za realizaciju, a intenzivno se radilo i na pripremi projekata za prijave za očekivane natječaje europskih fondova iz nove omotnice 2021.-2027. Nakon završetka nogostupa od naselja Lepoglavec do naselja Novih Dvora, selimo se na drugi kraj grada kako bi projektirali te krenuli u izgradnju nogostupa od naselja Rakovec, preko Polica, Lučelnice do Tomaševca. Tu je i izgradnja novog dječjeg igrališta u Lučelnici, ali i sportskog centra u Mihanović Dolu uz igralište NK Klanjec. Zatim širiti sustav javne rasvjete na čitavom području grada gdje postoje tehničke mogućnosti, asfaltiranje cesta i izgradnja nogostupa u svim naseljima, a prioriteti, kao i dosad, bit će broj stanovnika i školske djece koja ih svakodnevno koriste. Tu je i projektiranje novog izgleda Trga mira u središtu Klanjca, važna nam je i estetska promjena vizure grada te realizacija aktivnosti planiranih Strategijom razvoja turizma do 2027. godine. Jedan od prioriteta u narednom razdoblju bit će i sanacija štete koja je nastala u potresu krajem prošle godine, a procijenjena je na više od 15 milijuna kuna. Ako mi moji sugrađani još jednom odluče dati svoj glas, najveći dio aktivnosti Grada Klanjca bit će usmjeren na poticajne mjere u demografskoj politici, uz stalne potpore za djecu, odgoj, obrazovanje, uvodimo i potporu za kupnju prve nekretnine na našem području za mlade, a ako se planiranim anketiranjem utvrdi realna potreba u planu je i izgradnja novih stanova za mlade u javno-privatnom partnerstvu i uz poticajne mjere za njihovu kupnju. Cilj nam je podizanje kvalitete života za mlade i djecu, ali i jedan novi iskorak za dostojanstvenu starost našeg starijeg stanovništva.

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka građanima uz Dan grada?
I u ovim kriznim vremenima, imamo razloga biti ponosni na naš mali, ali lijepi grad i njegove vrijedne stanovnike, u kojem se svake godine uz Dan grada možemo pohvaliti nekim novim projektima koji su ostvareni. Najljepši događaj svakakako je bio otvorenje novog dječjeg vrtića sredstvima EU, a uz druge projekte i aktivnosti koje provodi Gradska uprava, uz uspješan rad naših poduzetnika i obrtnika, ustanova i udruga, imamo razloga biti pozitivni i vjerovati kako ćemo uspješno prevladati svaki izazov pred nama. Zahvaljujem ovom prilikom gradskim vijećnicima u zadnjem sazivu i svim našim suradnicima na uspješnoj suradnji. Siguran sam da imamo dovoljno volje, znanja, iskustva, dobrih ideja i optimizma da iz ove COVID krize možemo izaći jači i da ćemo uz zajedništvo koje je nas Klanjčane uvijek posebno krasilo i dalje izgrađivati naš grad kao ugodno i pristojno mjesto za život. Upućujem veliku čestitku dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja, čestitam blagdan sv. Florijana svim našim vatrogascima, a svojim sugrađanima želim sretan Dan grada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook