Prethodni članak
Sljedeći članak

NAKON ZATVARANJA HOTELA TOPLICE: Djelatnici su zbrinuti, postojeći hotel će se rušiti još ove jeseni i izgraditi novi

Tvrtka u kojoj su radili djelatnici Toplice Hotela ide u stečaj, Krass Hotel d.o.o., bio je samo podstanar i to bez naknade u ovom objektu u središtu Krapinskih Toplica


Na prvi pogled izgleda iznenadno i nekorektno, no djelatnici Toplice Hotela u Krapinskim Toplicama vjerojatno su znali da će tvrtka u kojoj su radili kad – tad u stečaj. Razlog tome je što je tvrtka u kojoj su radili, Krass Hotel d.o.o., bila samo podstanar i to bez naknade u ovom objektu u središtu Krapinskih Toplica. Naime, vlasnik svih nekretnina je Spring Spa Hotel d.o.o., odnosno vlasnici te tvrtke Kineska jugoistočno europska poslovna asocijacije (CSEBA) i Zhongya Holding Co., Limited, Honkong, Kina. Zastupnik Zhongya Holding Co., Limited je direktor Yongdong Wu, kineski investitor. Oni su kompletnu nekretninu kupili 2018. godine i uredno je platili 4,3 milijuna eura, a tijekom posljednjih godinu i pol dana još su u Krass Hotel, koji je inače u vlasništvu Auto centra Merkur, odobrili više od milijun kuna pozajmica. Kako je rekla direktorica Toplice Hotela tvrtke Krass Hotel d.o.o., Kristina Marušić, stečajni postupak je pokrenut za tvrtku Krass Hotel d.o.o., ali je sam hotel u središtu Krapinskih Toplica odnosno ta nekretnina u vlasništvu Spring Spa Hotela.

Razmišljali su o obnovi, ali je neisplativa

Na naša pitanja iz Spring Spa Hotela su odgovorili da su kod Hotela Toplice bile dvije opcije. – To je rekonstrukcija koja je moguća s postojećim dozvolama, no objekt više ne udovoljava standardima u hotelijerstvu i to se ne bi isplatilo te će se umjesto toga ići na rušenje čitavog objekta i izgradnju novog, u gabaritima koji će odgovarati lokalnoj zajednici. Rušenje bi moglo krenuti već ove jeseni, što je već načelno dogovoreno s tvrtkom Tehnika. Ako vremenski uvjeti dozvole i ako se odobri projekt, već na zimu mogli bi krenuti i radovi na izgradnji novog hotela – odgovorili su nam Siniša Malus, komunikacijski menadžer CSEBA-e i Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e.


Do sada nisu mogli ući u posjed

Zanimalo nas je i zašto investicija u posljednjih godinu i pol, od kad je plaćen hotel, nije još krenula. Razlog je što je tvrtka Krass Hotel, u vlasništvu Auto centra Merkur (ACM) potpisala predstečajnu nagodbu po kojoj su joj oprošteni mnogi dugovi, a neki odobreni za obročno plaćanje. No, očito se dugovi nisu mogli otplaćivati, a koronakriza tijekom proljeća i ljeta presudila je ionako slabom poslovanju tvrtke koja je odlučila s 1. listopadom pokrenuti stečaj i zatvoriti hotel. - Novi projekt, kojeg su napravili domaći projektanti, usklađen je s prostornim planom. Sadašnji hotel će se rušiti, a vlasnici planiraju što prije krenuti s uklanjanjem starog objekta kako bi još zimus ili u proljeće mogli krenuti u izgradnju. Naravno, potrebno je ishoditi i sve potrebne dozvole – kažu Rendulić i Malus dodajući da će svi dosadašnji zaposlenici imati prioritet pri zapošljavanju u novom hotelu. Kako će izgledati novi hotel vlasnici nisu željeli otkriti, ali za razliku od sadašnjeg imat će puno više zvjezdica. Naime, doznajemo da Toplice Hotel već nekoliko godina uopće nije kategoriziran jer tko zna bi li uopće dobio koju zvjezdicu.


Drugi dobro posluju, ovaj hotel nikako

 

Na tragu toga, uz isticanje da se kao i dosad ni najmanje neće miješati u poslovne odluke managementa naših poslovnih subjekata načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić kaže: - S pozicije općinskog načelnika mogu reći da već duže vrijeme nisam zadovoljan kako hotel posluje i žalosti me izostanak razvoja na poziciji koja je Bogom dana. Riječ je o hotelu u privatnom vlasništvu, a Općina je pokušala pomoći na sve moguće načine kako bi se poslovanje održalo i očuvala radna mjesta. Stoga očekujemo od vlasnika hotela da ovu tešku situaciju presiječe realizacijom svojih javno prezentiranih planova izgradnje novog hotela sa 4 zvjezdice jer prazna zgrada ugaslog hotela Toplice ne zarađuje, a troškovi održavanja i dalje postoje. Vjerujemo da je svaki kraj prilika za novi, bolji početak! – kaže načelnik Svažić. Podsjećamo da je prošlog tjedna, točnije 30. rujna 2020, Toplice Hotel tvrtke Krass Hotel d.o.o. zatvorio svoja vrata. Direktorica Kristina priznaje da problem tvrtke nije od jučer.


Općina se već pobrinula za djelatnike

Naravno, dok se ne izgradi novi hotel u problemu su i djelatnici. Na cijelu priču odmah su odreagirali u Općini Krapinske Toplice, najprije s one ljudske, ali najvažnije strane. - Ono na što se u ovoj situaciji moramo prvenstveno fokusirati su zaposlenici koji će izgubiti svoje radno mjesto. Čim sam saznao ružnu vijest, predložio sam osnivanje općinskog interventnog fonda kojim ćemo financijski pomoći radnicima s područja općine Krapinske Toplice dok ne pronađu alternativno radno mjesto. Riječ je o vrijednim i dokazanim djelatnicima, divnim ljudima, susjedima i prijateljima te pozivam poduzetnike s područja naše općine i šire da im ponude posao. Ukoliko traže radnike u području ugostiteljstva i turizma, s njima sigurno neće pogriješiti – kaže načelnik Svažić. Naime, s područja Krapinskih Toplica bez prihoda je ostalo 13 djelatnika, no načelnik se već čuo sa svakim od njih. Trenutna situacija je takva da su neki već pronašli alternativni posao, da su druge toplice pozvale da im se djelatnici jave jer imaju nedostatak radne snage, a sama Općina i još jedna udruga na području Općine imaju odobrenje za zapošljavanje ukupno 20 geronto domaćica.


Nepoznanica ima, ali je jasno čiji je hotel

Nepoznanica je samo zašto 28 radnika nije otpušteno i poslano na burzu kako bi dobivali kakvu takvu naknadu. Po direktorici Marušić to je stoga što to prepušta stečajnom upravitelju, ali nije nemoguća neformalna informacija da su Krass hoteli u korona krizi dobivali potporu za održavanje zaposlenih odnosno za nastavak proizvodnje, a ne za stečaj, pa stoga djelatnike ne mogu otpustiti. Kako god, pravi vlasnici hotela koji su ga pošteno i na vrijeme platili tek sad imaju mogućnost i raspolagati objektom, odnosno, kako kažu, srušiti postojeći hotel i izgraditi novi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook